АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪДИЛИЩАТА ВЪЗОБНОВЯВАТ РАБОТА, НО С МЕРКИ ПРОТИВ ЗАРАЗЯВАНЕ

Съдебна палата
14.05.2020 / 19:22

С приключването на извънредното положение съдилищата възобновяват работа, но при строги противоепидемични мерки. През последните два месеца се разглеждаха само много малка част от делата, изрично описани в Закона за мерките по време на извънредното положение.

Адвокати и граждани трябва да знаят, че достъп до съдебните зали ще имат само страните по делата, а журналисти и наблюдаващите граждани поне в следващите два месеца няма да могат да следят процесите физически.

Влизането в сградата ще става само с предпазни средства, след дезинфекция и според възможностите на съответната съдебна палата - ще има отделен вход и изход. Няма да се допускат хора с видим нездрав вид. При възможност ще измерва телесната температура.

За да не се допуска струпване на хора пред залите, между отделните заседания ще има времеви прозорец, а за да не се застояват страните в делата - пейките във фоайетата ще бъдат махнати или заградени.

Предвиждат се специални предпазни средства за съдебните състави.

Съдилищата ще са длъжни да имат в наличност маски, ръкавици и дезинфектираща течност.

Като алтернатива на невъзможната публичност на делата заради Covid-19, Съдийската колегия препоръча информация да се подава от пресаташетата на съда, чрез протоколи от заседанията и - ако може, чрез стрийм в реално време на процесите от обществен интерес.

В интервю за „Хоризонт“ адвокат Валя Гигова призова разглеждането на делата да не започва едновременно, а тези, които не са толкова спешни, да бъдат отложени за след края на пандемията.

„Не мога да разбера как е възможно в нашата страна да има изисквания за отстояния на чадъри, шезлонги; отстояние от маси в заведения за обществено хранене и начин на комуникация между обслужващия персонал и клиентите, а да няма разписани правила от министъра на здравеопазването по отношение на съдебните сгради. Това изискване „по възможност“ означава, че няма да има разстояние метър и половина между отделните участници в процеса, а да не говорим въобще за възможността за циркулация на въздуха“.

Тя предупреди, че в някои съдебни сгради няма прозорци в залите, където се гледат дела и предупреди:

„Да не се окаже така, че след 2 месеца затваряне на съдилищата изведнъж сме поставени в ситуация, в която тези съдебни сгради се превръщат в нови огнища на зараза“.

Гигова беше притеснена и как точно ще се осъществява и изискването за публичност на делата, защото със сигурност медии и граждани няма да могат да присъстват физически в Съдебната зала, а обществото трябва да знае какво се случва там:

„Публичността на съдебните заседания е гаранция, че процесът ще бъде справедлив, честен и ще се появи по правилата, които законите предписват. Това е съществена гаранция за осъществяване на правосъдието във всяка демократична страна. Това, което направиха другите правни системи, е, че замениха пряката възможност за публичност на съдебните заседания със директното им излъчване в интернет пространството и възможността неограничен кръг лица да могат да наблюдават начина, по който се осъществяват съдопроизводствените действия“.

Според нея такава алтернативност може да бъде осигурена и у нас.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев