АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОДОЗИРАТ БАЙДЪН И ОБАМА ЗА "РУСКИЯ ЗАГОВОР" СРЕЩУ ТРЪМП

Байдън и Обама
13.05.2020 / 15:50

Решението на главния прокурор на САЩ за прекратяване на наказателното преследване срещу бившия съветник на Тръмп по националната сигурност, генерал Майкъл Флин, е нещо повече от победа на президентската администрация над политическите ѝ опоненти и поредната демонстрация на факта, че всички „разследвания за руския заговор“ са един голям фейк.

Според версията на Демократическата партия на САЩ и най-русофобски настроената част от американския естаблишмънт Флин уж е бил едно от свързващите звена между екипа на Тръмп и руските власти и затова неговото оправдаване сега вече е сериозен проблем за целия антируски наратив, който макар и да загуби от блясъка си по време на коронавируса, все още присъства в американското информационно пространство и в предверието на президентските избори. Но още по-важен е фактът, че новото ръководство на американските силови структури отвори архивите на предшествениците си, от които явно ще последват няколко неприятни изводи за тези, които все още вярват в американските силовици и правосъдната система.

На първо място, стана ясно, че ФБР и всички организатори на разследването на „руския заговор“ като цяло още от самото начало са знаели, че не е имало никакъв заговор и че те реално са искали да осъдят абсолютно невинен човек, само за да може да продължи разследването срещу администрацията на Тръмп.

На второ място, става ясно, че самите Обама и Байдън, заедно с други представители от предишната президентска администрация, са знаели за тази схема и са подкрепяли нелегалното разследване с цел да не дадат възможност на законно избрания Тръмп да заеме длъжността си. Напълно е вероятно да стане така, че разследването на „руския заговор“ да доведе до фиаското на Байдън в президентските избори, а ако нещата се усложнят, то Байдън и Обама могат да се окажат зад решетките, заедно с цяла плеяда ръководители от американските шпионски и контраразузнавателни структури.

В края на краищата опитът за държавен преврат, предприет под предлог да не допуснат в Белия дом „руски агент“ (за който на организаторите е било кристално ясно, че не е агент), не променя качеството му на опит за държавен преврат, а всеки съд ще приеме като допълнително утежняващо вината обстоятелство привличането на високопоставени силовици към отговорност за това. Не напразно британският "Таймс" обръща внимание на факта, че Тръмп не е готов да се задоволи само с оправдаването на съветника си по национална сигурност, делото против когото вече от няколко години е нагледно доказателство, че президентът не контролира американските силови структури. Сега става дума да се пренесе скандала и съпътстващите го разследвания против „силовиците на Обама“ в публичното пространство и това да стане точно на финалната права в края на предизборната кампания. Ключовото обвинение вече е повдигнато, действително не в акт на прокуратурата, а в туит на президента, в който той заяви, че в контекста на появилите се нови документи, показващи в нова светлина „руското разследване, Барак Обама и неговия вицепрезидент Джо Байдън са били въвлечени в заговор с цел да „свалят“ днешната администрация.

Изявленията на Тръмп бяха направени на фона на свалянето на обвиненията срещу Майкъл Флин, след като Министерството на правосъдието стигна до извода, че агентите на ФБР са преследвали Флин „без да имат каквито и да било законни основания“ за водене на следствени действия. От гледна точка на послушния американец, свято вярващ в коректността на ФБР и политическата независимост на специалните служби, разкритите сега документи от генералния прокурор на САЩ Бар изглеждат толкова невероятни, че флагманът на американската финансова преса "Уолстрийт Джърнъл" предлага на читателите си лично да се запознаят с тях, тъй като редакцията не е сигурна, че ще повярват на написаното. По-конкретно редакцията пише дословно следното: „Ние препоръчваме на читателите, които мислят, че това не може да се случи в Америка, да се запознаят с документите, предадени в съда на Министерството на правосъдието. В тях пише как ФБР е стигнало до извода в края на 2016 г., че няма никакви доказателства, че г-н Флин е влязъл в сговор с Русия“.

Най-общо казано, от бележките на агентите на ФБР следва, че пред тях е стоял изборът или да хванат генерал Флин в някаква техническа неточност, като това би могло да бъде даже неправилно посочване на времето, в което е проведен конкретен телефонен разговор, или пък неточност в цвета на вратовръзката, която заподозреният е носел в някакъв конкретен ден, и това да бъде използвано като достатъчно основание за наказателно преследване, или действително да изяснят истината. И ръководството на ФБР съзнателно решава да „уличи генерала в неточности“ и да го принуди да обвини президента. Както подчертава "Уолстрийт Джърнъл", специалният прокурор Мълър стига дотам, да заплашва семейството на генерала и неговия син с финансово унищожение. А всички знаят, че да се защитаваш в американски съд срещу ФБР е доста скъпо удоволствие. „И все пак г-н Мълър, който е знаел всичко за фактическата невинност на генерала, след като става специален прокурор, е продължил наказателното преследване срещу г-н Флин, заплашвайки него и сина му, докато не е получил признание за вина“. Генералът фактически се самообвинява, за да спаси сина си, но отказва да обвини президента, макар че на това разчитали организаторите на разследването на „заговора с Русия“.

Само тези елементи вече са достатъчни да бъде признат фактът, че всички опити да бъде разследван „заговорът с Русия“ са били просто опит на конкретни американски силовици да бъде свален Тръмп от длъжност, използвайки за предлог сътрудничеството му с Русия.

Но това все още не е всичко.

Оказва се, че в заговора вероятно е участвал и Барак Обама, имайки непредпазливостта да остави документални доказателства за своята лична заинтересованост и информираност относно провежданата операция, която спокойно може да се квалифицира като опит за държавен преврат. Fox News съобщава, че „президентът Обама е бил уведомен за детайлите по прихванатите телефонни разговори на Майкъл Флин с посланика на Русия Сергей Кисляк, което видимо учудило заместник-генералния прокурор Сали Йетс. Това е видно от публикуваните документи, в контекста на решението да бъде прекратено разследването срещу Флин“. Ако експрезидентът Обама не е ясновидец, то единственото логично обяснение на тази ситуация е, че самият Обама, неговото обкръжение и представители на “дълбоката държава“ от американските силови структури заедно са подготвили плана за преврата, заедно са провеждали незаконно следене на политическите си противници от щаба на Тръмп и на неговите съветници и заедно са търсили различни възможности, за да не допуснат Тръмп да заеме длъжността си.

Нещо повече, това означава, че Тръмп е напълно прав, когато обвинява Обама, че използва силовиците за следене и саботаж на предизборната му кампания. Переспективите от този скандал са очевидни. Ако политическата ситуация изисква това, Обама, Байдън и цялото ръководство на американските силови структури може да се окажат на подсъдимата скамейка и да дават показания по дело за държавен преврат, а тази тема може да стане една от главните теми на избирателната кампания.

Демократическата партия може и да не се оправи до изборите след този скандал, а вярата на американците в честността на силовите им структури ще бъде разбита на парчета.

За съжаление, това няма да подобри съществено руско-американските отношения, тъй като санкциите срещу Русия не бяха въведени заради заговора с Русия, а в резултат на геополитически съображения. Но, в крайна сметка, бъдещите преговори по линията Вашингтон-Москва ще преминават без излишна токсичност, особено ако някои от организаторите на „руското разследване“ бъдат изпратени зад решетките.

Автор Иван Данилов, ria.ru

Превод: Никола Стефанов

Източник "Гласове"

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев