АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ – С ПРОТЕСТ ПРЕД МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Протест в деня на празника
12.05.2020 / 21:35

На този ден, ние за пореден път няма да празнуваме, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства и сме до нашите пациенти, заявяват от синдиката.

Здравните работници изразяват недоволството си и настояват за промени вече над година.

По думите им те са предричали, че ще има колапс в здравната система в близките три години, но кризата с COVID-19 e показала по-рано oт това състоянието на системата.

Двете най-важните искания са премахване на търговския характер на здравеопазването и възнаграждения от 2 минимални заплати. Те са събрали над 11 000 подписа в подкрепа на исканията си. Подписката ще бъде депозирана в деловодството на Министерски съвет, Президентството и на Омбудсмана на България.

Много малка част от медицинските сестри са получили обещаните 1000 лева за така наречената първа линия. Недоволството сред тях е много голямо, защото всички, които се грижат за всякакъв вид болни, са първа линия. Те имат и подозрения за харченето на големите частни дарения във връзка с коронавируса.

Фактите са съвсем различни от гръмките обещания на властта и въпреки всички протести - медицинските работници са получили "нищо, но от сърце".

Полицията буквално разиграваше медицинските сестри, като не ги допускаше до входа на Министерския съвет и накрая им каза: “Елате утре, днес сградата не работи.”

Иначе днес е Световния ден на медицинските сестри. Традицията датира от 1974 г. Денят е избран в чест на годишнината от рождението на Флорънс Найтингейл, английска медицинска сестра от 19 век, активна общественичка, която вярвала, че Бог ѝ е дал призванието да е медицинска сестра.

Българските медицински сестри заявиха, че няма да празнуват, защото не са сестри, а бели роби. Те призоваха за смяна на системата, а не за ръкопляскане по балконите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев