АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ОБЯВЯВА ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА, РЕШИХА ДЕПУТАТИТЕ

Народно събрание
12.05.2020 / 16:54

Извънредна епидемична обстановка ще се обявява единствено с решение на Министерски съвет. Това решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за здравето, съобщи Нова телевизия.

Новите текстове имат за цел да набележат мерките, към които ще се придържа страната ни, за да се опита да ограничи заразата от COVID-19 след края на извънредното положение, чийто срок изтича на 13 май и няма да бъде удължаван.

Извънредна епидемична обстановка ще може да се обявява за определен период от време с решение на кабинета, по предложение на министъра на здравеопазването и въз основа на извършен анализ на риска от държавния здравен инспектор.

Първоначалното предложение бе това да става с решение на здравния министър, но управляващите се отказаха от него. Отговорността да се носи от Министерския съвет като колективен орган бе и настояването на опозицията от БСП.

По предложение на ГЕРБ депутатите одобриха и 8 критерия, част от които трябва да бъдат налице, за да се обяви извънредна епидемична обстановка в страната или на територията на отделен регион.

На задължителна изолация ще подлежат всички болни от заразни заболявания. Остава и карантината за доказаните контактни на тях лица.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев