АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИСЛАВ ПАНЕВ: ЗАЩО ПРОМЕНЯТ ДДС ОТ 2021-ВА, А НЕ ВЕДНАГА?

 Владислав Панев
12.05.2020 / 14:16

"Търси се основно ПР ефект, но големият въпрос е защо от 2021-ва година, а не веднага, при положение, че кризата в този сектор се случва от март насам". Това каза пред БНР Владислав Панев, финансист и предприемач, общински съветник в София от "Демократична България", във връзка с информацията, че от 1-ви януари 2021-ва ДДС става 9% за заведения, развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма.

Според него първите вноски по ДДС ще бъдат внесени през февруари 2021-ва, когато вече страната ще бъде в предизборна ситуация, а политиците ще са в кампания преди предстоящите парламентарни избори:

"Правителството с чужда пита прави помен, тъй като няма то да балансира бюджета през следващия период. Прехвърля се отговорността на следващото правителство".

По думите му може тази мярка да бъде много закъсняла на 1-ви януари, а може тогава вече да е и ненужна.

Панев прогнозира да започне борба между отделните сектори, като тезата ще е: "Защо на ресторантите ще се намалява ДДС, а не на лекарства, на книги или на нещо друго?".

В предаването "12+3" той посочи, че от "Демократична България" предлагат намаляване на осигуровките с 1/3 от днес до края на годината, като временна мярка:

"Като по този начин във всички работещи и бизнеси ще останат повече пари. Нетната заплата ще се увеличи автоматично на хората, без да е нужно да попълват всякакви формуляри и декларации. Съответно ще имат повече пари за харчене и потребление, а бизнесът - за инвестиции. И това още сега, а не 2021-ва година".

Във връзка с промените в данъчните складове, финансистът коментира, че вероятно ще се случат, тъй като касаят непосредственото бъдеще, но : "Тези промени за измервателните уреди може да променят леко събираемостта на данъци, но няма да променят крайната цел, която е "Лукойл" да плаща данък печалба в България и да се понижат цените на горивата в страната".

Според него "Лукойл" прилага трансферно ценообразуване и по този начин печалбата заминава в чужбина - най-вероятно в офшорни зони. Той беше категоричен, че това трябва да подлежи на ревизия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев