АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ОБЛЕКЧИ ГЛАСУВАНЕТО ЗА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО

Народно събрание
12.05.2020 / 14:08

Парламентът облекчи начина, по който ще се извършва гласуването във времето на днешното извънредно заседание, на което се обсъжда окончателната промяна в Закона за здравето, с която се отменя извънредното положение след 13 май.

По предложение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и нейния заместник Валери Симеонов депутатите ще гласуват по стария начин.

„С цел да може по-плавно да върви работата, тъй като има много предложения, подкрепени и неподкрепени, да има възможност народните представители по-обширно да се запознаят с тези предложения, да обмислят начина на гласуване и да дадат своя вот“, обясни Караянчева.

Всички парламентарни групи присъстват в пленарната зала, като депутатите са с маски, но не спазват дистанция от два метра.

С промените в Закона за здравето се регламентира и начинът за въвеждане на "извънредна епидемична обстановка".

Парламентът решава окончателно дали министърът на здравеопазването или правителството по предложение на здравния министър да има правомощията да обявява извънредна епидемична обстановка в страната, при ясно определени критерии.

Новото обстоятелство с прехвърлена отговорност към кабинета е част от предложенията на ГЕРБ между двете четения на законопроекта.

От политическата сила предлагат още наполовина по-ниски цени на плажните принадлежности спрямо миналата година, а от коалиционните партньори ВМРО и НФСБ предлагат по-ниски концесионни такси, ваучери за почивки и чартъри, като част от антикризисните мерки в туризма.

БСП внесоха свои предложения за 9% ДДС за храни и лекарства и 725 лева еднократна помощ за безработни или за самонаети.

Промените предвиждат противоепидемичните и някои социални и икономически мерки да действат два месеца след края на извънредното положение, т.е. до 13 юли, като мярката 60/40 да важи до 30 юни.

Очаква се да бъдат подкрепени предложенията 60 дни неплатен отпуск да се зачита за трудов стаж, както и учебната година да завърши дистанционно, без външно оценяване за 4 и за 10 клас.

Депутатите ще решават дали да има и нови правила за данъчните складове.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев