АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО

Народно събрание
08.05.2020 / 15:46

Мнозинството в Народното събрание подкрепи на първо четене законопроекта на правителството за мерките след отпадането на извънредното положение на 13 май. Промените в закона на здравето дават възможност здравният министър да въвежда „извънредна епидемична обстановка“.

Текстовете не срещнаха подкрепата единствено на БСП, които гласуваха въздържали се. Социалистите оспориха прехвърлената отговорност за продължаващите противоепидемични мерки и след извънредното положение изцяло върху министъра на здравеопазването, без да се търси отговорност на цялото правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че промените не дават ясен план за бъдещето: „Сигурно разбирате, че това априори създава несигурност.

Ето тази несигурност е голям проблем за развитие на икономиката, на бизнеса, да им дадем помощ и стимули“.

С измененията в Закона за здравето се предвижда продължаващо действие на социалните и икономически мерки след 13 май, когато е краят на извънредното положение. Още 2 месеца ще важат и забраната да се налагат запори, възможността за намаляване на наема на обекти държавна и общинска собственост, забраната за износ на лекарства, както и възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване.

На първо четене депутатите решиха да няма външно оценяване на 4 и 10 клас. БСП, ДПС и „Воля“ дадоха заявки да внесат свои корекции между двете четения на законопроекта.

Още във вторник 12 май промените влизат на второ четене в пленарната зала. А от четвъртък 14 май НС възобновява редовните си пленарни заседания.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев