АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП С АЛТЕРНАТИВЕН ПАКЕТ ОТ СОЦИАЛНИ МЕРКИ

Корнелия Нинова
05.05.2020 / 20:46

БСП има алтернативен пакет от мерки, с които да бъдат подпомогнати социално и икономически хората и бизнесът заради кризата. Лидерът на левицата Корнелия Нинова представи част от предложенията. Едно от тях е всеки, останал без доходи заради извънредното положение, да получи по 725 лева еднократна помощ.

Мерките бяха обсъдени на заседание на Изпълнителното бюро. Те са включени в законопроект, който социалистите ще внесат в Народното събрание. От БСП настояват строителството, туризмът и земеделието да са във фокуса на държавата.

30 млн. лева в помощ на дребните земеделски производители предлагат още социалистите. Настояваме за 30 млн. лева безвъзмездна помощ за дребните земеделски производители извън всички други европейски средства за подпомагане. Това са стимули за производство", коментира Нинова.

По отношение на строителството, ние съсредоточаваме своето внимание върху ВиК сектора и ще настояваме за държавни инвестиции във ВиК сектора. Преди кризата целият ВиК сектор беше в тотален срив и колапс, водопреносните мрежи, състоянието на язовирите, пречиствателните станции, всички проекти на общините, които касаят подновяването на ВиК инфраструктурата. Беше огромен проблем преди да дойде кризата. Просто го забравихме. Това е един огромен сектор, в който могат да се съсредоточат нови работни места, работа за доставчици на материали и т.н, каза още лидерът на БСП.

Левицата продължава да настоява и за прилагането на диференцирана ставка на ДДС. Сега това ми се струва абсолютно наложително. Предлагаме това да се случи за лекарства и храни, което ще помогне за повишаване на потреблението и ще донесе нови приходи в хазната, уточни Нинова.

Социалистите са категорични, че правителството трябва да отчете подробно парите, похарчени за справяне с кризата. За това трябва да има специална Временна комисия за разходите за борбата с COVID-19, оглавена от представител на опозицията, категорична е Нинова. В отговор на журналистически въпрос, тя бе категорична, че като единствена опозиция в този парламент се е заявила БСП.

Във всички такива случаи, ако се загледате в демокрациите в Европа, контролът и председателството на такива комисии се дава на опозиционната партия, обърна се към журналистите лидерът на БСП.

Корнелия Нинова обясни, че идеята на БСП е комисията да изисква и публикува информация за всички разходи на публични средства, в това число и от ЕС, свързани с преодоляването на последствията от кризата.

Искаме пълна прозрачност и откритост как се харчат парите на хората. Всичко, което се харчи от държавния бюджет, от заемите, които ще се вземат са парите на българските граждани и ще се връщат от българските граждани. За това те трябва да имат пълна яснота как се харчат тези пари, обясни Нинова.

Във връзка с промените, които се очаква да направим в парламента, промяна на извънредното положение и промяна в други закони, днес ние Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група също обсъдихме нашия план и мерките, които ще внесем, внасяме в парламента за разглеждане в следващите дни. При обсъждането сме си поставили три цели: това да бъдат мерки, които са ориентиерани към грижа за най-засегнатите от кризата хора, които останаха извън обхвата на други мерки за помощ. На второ място държавна подкрепа за онези сектори в икономиката, които могат да генерират увеличаване на ръста на БВП и развитие на икономиката. На трето - мерки за повишаване на потреблението като основен стълб за ръст в икономическия растеж. Сега конкретно по тези цели, по отношение на онези групи хора, които останаха без доходи и без никаква помощ в държавата сериозно внасяме предложение за една минимална заплата заедно с осигуровките за сметка на държавата за хора, които загубиха работа, не са обхванати от бюрата по труда или са в неплатен отпуск, за да гледат децата си, обобщи Корнелия Нинова.

Нинова посочи, че всичко, което е добро, работещо и разумно, ще срещне подкрепата на БСП.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев