АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

Д-Р АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА: В КРАЯ НА ЯНУАРИ И НАЧАЛОТО НА ФЕВРУАРИ СА ОГРОМНИТЕ ПИКОВЕ

Д-р Антония Първанова - специалист по обществено здраве, работила като експерт в европейски епидемиологични организации, бивш депутат и евродепутат
05.05.2020 / 14:45

"В края на януари и началото на февруари са огромните пикове, които са от порядъка на 240 души на 10 хиляди". Това каза пред БНР д-р Антония Първанова - специалист по обществено здраве, работила като експерт в европейски епидемиологични организации, бивш депутат и евродепутат. Според нея, ако се сравни за целия период от началото на януари до последната седмица на април, заболелите като цяло от грип и остри респираторни заболявания са около 62-ма на 10 хиляди, а само от коронавируса са 0,5 на 10 хиляди, което е много голяма разлика. Тя обясни:

"Случаи на коронавирус от преди обявяването на извънредното положение не са били обявявани, защото не е било тествано, затова не ни предстои никакъв пик, а той е бил в края на януари и началото на февруари".

В предаването "12+3" д-р Първанова посочи интересен случай на жена, която около 10 ноември 2019-а е отишла в китайското посолство в България, за да си извади виза. Пет дни по-късно тя се разболява точно с типичните симптоми като на Covid-19: болки в гърлото, температура 37,5, суха кашлица и задух. След нея се разболява и съпругът ѝ:

"Пътуват до Китай за конференция, за която първоначално е било обявено, че ще бъде отложена, а след това проведена. Междувременно се заразява и неин колега, който е установен с пневмония. На тези хора им отнема повече от месец възстановяването, като кашлицата и задухът продължават". Според нея първите данни за зараза с коронавируса в България са още от ноември 2019-а.

По думите на д-р Първанова, ако РЗИ-тата на терен си свършат работата, ще открият пациенти, които са преболедували. Тя посочи, че това е важно, за да се преценят мерките срещу заразата.

"Колкото по-дълго хората са изолирани, толкова по-малка е вероятността огнищата да бъдат правилно локализирани и ограничени. И след това при отново излизане, ако не се спазва социалната дистанция и хигиената, отново ще има заразяване", коментира още тя.

Д-р Първанова изтъкна, че вирусът има над 19 мутации и се преболедува по-леко: "Критичните случаи спрямо края на януари вече са не 8%, само 2%"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев