АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

1,5 М МЕЖДУ МАСИТЕ В ЗАВЕДЕНИЯТА, СЕРВИТЬОРИТЕ - С МАСКИ И ШЛЕМОВЕ, ТУРИСТИЧЕСКИ ВАУЧЕРИ, БЕЗПЛАТНИ ШЕЗЛОНГИ И ЧАДЪРИ

 1,5 метра между масите в заведенията
05.05.2020 / 14:33

Разстоянието между масите в заведенията ще може да е 1,5 метра, са се съгласили партньорите в управлението. Промяната е в съгласие с искане, отправено от ресторантьорите.

Какви са договореностите и споразуменията, които са постигнати на днешния коалиционен съвет от партньорите в управлението за подкрепа на националния туризъм, посочи лидерът на НФСБ Валери Симеонов на брифинг по темата.

Ваучерите за туризъм - средство за насърчаване на туристическия бранш

„Ще се прилага използването на талони или ваучери с конкретно предназначение към туристическите услуги“.

Ясно е, че ваучерите ще да бъдат предоставяни само на хора, които са плащали социални осигуровки и които нямат никакви задължения към държавния бюджет, уточни Симеонов. Допълнително ще се уточнява кой ще има достъп до ваучерите, начинът на приложението им и сроковете, в които те ще бъдат предоставени.

„Също и най-важното - от кой момент ще бъдат предоставените на българските граждани, тъй като това никой не може да го предвиди - то е свързано с развитието на епидемията, която за съжаление все още има възходящ ход.

Но всички ние горещо желаем колкото се може по-скоро, дай Боже, още от първи юли да се отвори туристическият сезон и възможността за достъп до нашите чудесни черноморски курорти и планинските също“.

Независимо кога стане възможно възобновяването на почивките, „ние ще бъдем готови да предоставим тези ваучери в началото на този сезон, така че туристическият бранш да може да може бързо да бъде уплътнен, да поеме, дай Боже, няколко милиона клиенти и по този начин да помогнем.. Като имам предвид не само хотели, а също ресторанти, турооператорски агенции. Най-вероятно ще се предоставят такива ваучери и на учениците, които знаете, че ползват услугите на туристически обекти, свързани с провеждането на зелени училища, културни екскурзии и т.н“.

Жест към нискобюджетния туризъм

„Това са микрофирмите, са семейните обекти от рода на къщи за гости, семейни хотели, апартаменти за предоставяне, като това също ще бъде съобразено с развитието на епидемиологичната обстановка и ще бъде насочено по-скоро към тези обекти, които са извън големите населени места“.

Това също сме се споразумели, като първа крачка към отварянето на туризма, обясни Валери Симеонов.

И още: Плажните принадлежности за сезон 2020 година да бъдат безплатни

 

„Говорим за чадъри, шезлонги… има съответно ще бъде компенсирано от държавата за сметка на концесионната такса или на наема за тези фирми, които упражняват договори за наем към съответните плажни ивици“.

Разстоянието между масите в заведенията на открито ще е метър и половина

„Друго конкретно, за което сме се споразумели, по искане на ресторантьорския бизнес е да се измени последната заповед от трети май на министъра на здравеопазването като се направят някои допълнения и промени. На първо място разстоянието между масите на откритите заведения да бъде метър и петдесет, а не два и петдесет“. При такова голямо разстояние между масите бизнесът на заведенията става нерентабилен, отбеляза лидерът на НФСБ.

Да се въведе също възможността обслужващият персонал да работи с шлемове, а не само с маски, е друга промяна, която е договорена.

Ще се удължи срокът за продължаване на строителство в националните курорти - от 15 май на 15 юни, каза още Валери Симеонов:

„Съвсем разбираеми съображения - няма туризъм и няма как да има до 15 юни. Няма смисъл да се ограничава строителство и по този начин да ограничаваме и възможността за реализиране на работни места. Така че, за тази година - само за 2020 година, сезонът за строителството по националните курорти ще бъде удължен до 15-ти юни. От друга страна общинските съвети имат правото да приемат решения, с които да удължат тази дата. Горещо препоръчваме - да удължат този срок за строителство, говоря и за курорти, които не са национални“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев