АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: УТРЕ СЛЕДОБЕД МАХАМЕ КПП-ТАТА

Томислав Дончев
05.05.2020 / 10:14

Извънредното положение ще отпадне, ако парламентът го гласува. Извънредното положение помогна да смекчим първия удар за масово заразяване, за подготовка. За месец и половина изминахме дълъг път - от шиене на костюми, до това обществото да се учи за обстановката. Това заяви пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

"Сега минаваме в една преходна фаза за една нова нормалност. Приближаваме се до живота преди пандемията. Утре отпадат и КПП-тата", каза още той.

"Министърът на здравеопазването ще може да ограничава дадени области, ако има огнище", поясни Томислав Дончев какво ще съдържат санитарните мерки след 14 май.

"Не мога да обещая, че детските градини ще отворят на 14 май. Децата са по-малко засегнати от вируса, но лесно могат да се превърнат в заразители на бабите и дядовците си", посочи вицепремиерът.

"Очакват се още няколко пика - през есента и зимата, има такъв сценарий, който казва, че с този вирус ще живеем както с грипа, очаква се че и през лятото вирусът ще затихне", коментира още той.

"Театрите и моловете ще се отворят, когато има траен спад на вируса. Искаме да съхраним здравето на хората. Театрите и кината са много рискови. Климатизацията подпомага заразата. Готови сме да либерализираме всяка мярка когато има спад", допълни Дончев.

"Има страни, които махнаха извънредното положение и такива, които го удължиха до средата на лятото. Извънредното положение дава повод за спекулации. Всички системи ще се опитат да се възстановят след 14 май. Целият останал стопански живот, без моловете, кината и театрите, ще заработят", коментира вицепремиерът.

"В началото гражданите имаха огромна необходимост да получават информация за вируса. За месец и половина гражданите разбираха за вируса от брифингите", заяви още той.

Томислав Дончев заяви, че се обсъждат допълнителни икономически мерки за най-засегнатите бизнеси.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев