АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

Д-Р СИМИДЧИЕВ: ВИРУСЪТ НЯМА ДА МУТИРА КЪМ ПО-ОПАСЕН

Д-р Александър Симидчиев от Медицинския съвет
05.05.2020 / 09:59

Знаем твърде малко за този коронавирус и трябва да сме готови на различни сценарии. "Вирусът когато тръгне да мутира, няма да мутира към по-опасен вирус. Това не е обичайното положените", каза в Сутрешния блок на БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е част от Медицинския съвет.

За починалата лекарка от Спешен център - София, която е имала два отрицателни PCR теста, д-р Симидчиев обясни, че вирусът заразява горните дихателни пътища, но истинската му същност е, когато мигрира към долните етажи на дихателната система.

Когато той мигрира по-ниско понякога той бива изчистван от горните дихателни пътища и когато вземем проба за PCR - тя може да излезе отризателна, защото той е мигрирал. Проблемът не е в това, че тестът не е точен, а че мигрира на различни места в тялото, допълни още д-р Симидчиев.

Той препоръча различните видове тестове да бъдат сглобени в стратегия на тестовете, за да знаем какво търсим, кога го търсим и какво ще открием.

COVID-19 може да е основното заболяване, което е довело до смъртта, може да е съпътстващо заболяване, което съпътства други заболявания, които са довели до смъртта.

Д-р Симидчиев подчерта, че е важно да разберем като общество, че трябва да свикнем с нещо, което наричаме новото нормално.

"Започваме да познаваме какъв е вирусът, какво прави той. Но за по-продължителен период ще продължим да спазваме физическа дистанция, особено в затворени помещения, да ходим с предпазни средства, да мием ръцете по-често", каза още той.

По отношение на заразените медици пулмологът е категоричен, че те работят във високо рискова среда и там дори и при малки несъответствия - като неосигуряване на предпазни средства или неспазване на процедурата по носене на тези предпазни средства, могат да се получат пробиви.

Вирусът е особено заразен в колективи като домовете за възрастни хора, където също има бум на заразените. Висок е рискът за хората над 65 години, особено със съпътстващи заболявания.

Хубаво е, че този вирус преобладаващо не засяга по-младите колективи. По-здравите организми вирусът не ги бута толкова силно, каза д-р Симидчиев.

БНТ

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев