АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. БОЯН ДУРАНКЕВ: ИЛИ ПРЕМИЕРЪТ ЩЕ ПОЕМЕ РИСКА ДА СМЕНИ ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА, ИЛИ ТОЙ ЩЕ БЪДЕ СМЕНЕН

Проф. Боян Дуранкев
04.05.2020 / 21:08

"Кризата в света започна далеч преди появата на коронавируса. Още през последното четиримесечие на 2019-а се почувства, че в ЕС и в света има спад на икономическия растеж, увеличаване на локалната безработица на доста места. Затова, когато ни удари коронавирусът, трябваше да се спази принципът, а той се спази, че трябва да се спасяват хората, а не корпорациите". Това каза пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев и добави, че ако проблемите бяха само в българската икономика, щяхме да говорим за адаптиране към световната икономика.

"В момента участваме с двойно наказание в играта, най-лошото е, че не трябва да очакваме, както го тълкуват - V-образно възстановяване, още повече, че кризата с коронавируса не е приключила и имаме два плана. Първият план, който изпълнява България, е за ограничаване на заразата. Вторият е план за възстановяване и развитие", обясни професорът и уточни, че най-важно е да се разбере, че "Старото нормално няма да се върне".

В предаването "Нещо повече" той посочи, че няма яснота как ще се осъществи възстановяването на световната икономика и как ще се завърнат някои производства, които са били изнесени в Азия и Латинска Америка, но беше категоричен, че в това е ролята на държавата, която обаче не може да бъде безкрайна.

Проф. Дуранкев коментира, че не се предлагат промени в данъчната система дори и от опозицията, което означава, че точно тази данъчна система устройва управляващите и "техните хора". Той посочи, че има вече модели в някои страни, в които се говори за данък "лукс".

Според него или министър-председателят ще поеме риска да смени данъчната система, или ще бъде сменен не само премиерът, но и правителството. Икономистът уточни, че това не означава, че на власт ще дойде опозицията.

Той е на мнение, че държавата трябва да се погрижи и да увеличи заплатите в сектори, в които те не са традиционно високи, за да се задържат част от ценните кадри.

"Такъв пример е здравеопазването. Държавата трябва да се ориентира и към екологични производства – където сме слаби, както и министрите да се позамислят след като сме толкова години на последно място по доходи, но на първо по неравенство, наистина ли това са блажените данъчни правила, на които трябва да се базира тази държава", подчерта проф. Дуранкев.

Според него кризата заради коронавируса със сигурност ще промени и политическата ситуация и не е трудно да очакваме нови революции в страни, в които нещата не стоят добре.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев