АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

FINANCIAL TIMES: РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ БЪРКАТ В ДЖОБОВЕТЕ СИ ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА

Коронавирус - Русия
04.05.2020 / 20:06

Миналия месец 10 на сто от населението на руския град Череповец откри по 10 000 рубли (135 долара) в банковите си сметки.

Плащането, предназначено да помогне на хората по време на национална карантина, наложена поради пандемията от коронавирус, не идва директно от правителството. Това беше бонус, изваден от джобовете на Северстал - производителят на стомана, чийто огромен завод има основно място в града, пише Хенри Фой в материал за Financial Times, цитиран от Investor.bg.

В голяма част от света големият бизнес се обръща към правителството за помощ, за да преодолее въздействието на пандемията. В Русия особените икономически отношенията често работят наобратно.

Докато правителствата на други места отпускат трилиони долари помощ за подпомагане на бизнеса и за защита на работните места, администрацията на Путин не се бръкна дълбоко. Антикризисните мерки на руската държава като дял от БВП възлизат на едва една десета от обещаните от Германия и една пета от тези в Италия.

Вместо това чековете се пишат от магнатите, които често помагат на хората в регионите, където изкарват своите пари.

Алишер Усманов, роденият в Узбекистан руски стоманен и телекомуникационен магнат, дари 2 млрд. рубли (27 млн. долара) този месец на новата руска агенция за коронавируса, като заяви, че това е „приносът на неговата компания за огромната работа, извършена от руското правителство“. Той също даде 20 млн. долара на министерството на здравеопазването на Узбекистан.

Олег Дерипаска похарчи 19 млн. долара за изграждане на седем болници, осигуряване на обдишватели и линейки, както и за закупуване на маски за лице и комплекти за тестване за вируса.

Владимир Потанин, най-богатият човек в страната с активи на стойност 24 млрд. долара, заяви, че неговата група за добив на никел Норникел ще отпусне 10,5 милиарда рубли (142 млн. долара) „за да се повиши защитата на нашите работници и всички жители в градовете, където се намират предприятията на компанията“.

Северстал, която е собственост на Алексей Мордашов, похарчи 500 млн. рубли (6,8 млн. долара) за априлски бонуси на всички свои служители. Компанията осигурява работа на 30 000 души в Череповец и казва, че скоро ще започне производство на респираторни маски за местните жители.

Даренията са щедри, особено на фона на икономическите гиганти в други страни, които се редят за държавни подаяния. Тези дарения вероятно са само малка част от общите разходи за големите индустриални групи в Русия във връзка с пандемията.

Много от техните фабрики, мини и заводи са построени по времето на Съветския съюз и са проектирани да бъдат единствен работодател за цял град или регион. Мнозинството оперират в рамките на корпоративни градчета. В Череповец например 40 на сто от населението работи за Северстал и компанията за торове Фосагро.

През 2009 г., когато последната световна икономическа криза опустоши индустриалната база на Русия, властовите отношения бяха изложени на показ в Пикальово, фирмен град на юг от Санкт Петербург. По време на телевизионна среща Путин смъмри набързо привиканите бизнесмени за неизплатени заплати в размер на 1,3 млн. долара и за „хилядите хора, заложници на вашите амбиции, непрофесионализъм и може би просто алчност“.

Дерипаска беше там в този ден и понесе основната тежест от мъмренето на Путин. Неговите колеги магнати трябва да помнят това добре и да се подготвят за по-дълбоко бръкване в джобовете.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев