АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СОЦИАЛНИТЕ РАБОТНИЦИ "ПРЕГРЯВАТ", ГОЛЯМО ТЕКУЧЕСТВО НА КАДРИ

КТ „Подкрепа“
04.05.2020 / 13:42

77 % от социалните от социалните работници определят емоционалното натоварване като най-сериозен проблем в професията.

Над 1/3 смятат, че са натоварвани с несвойствени за длъжността задължения, сочат данните от проучване на КТ „Подкрепа“, проведено в периода февруари – март 2020 г. по метода на пряката анкета сред 419 души, заети в сектора на социалните услуги.

От синдиката допълват, че цифрите илюстрират високия риск от бърнаут в професията.

Запитването показва още, че 35% от анкетираните смятат, че институцията не е обезпечена с достатъчно квалифицирани кадри. Мнозинството (над 80%) отбелязват, че имат достатъчно ясен работен план, както и методика за работа с потребителите.

Едва 43% от запитаните казват, че има адекватна, работеща система за оценка на рисковете и алгоритъм за ограничаване, при установен източник на риск. Само двама от всеки пет социални работници е на мнение, че има достатъчно приспособления за работа и подходящото оборудване за опазване на здравето си. От КТ „Подкрепа“ акцентират, че в социалните домове (както за деца, така и за възрастни) се доказаха като най-рискови за разпространение на коронавируса.

Повече от половината анкетирани социални работници (52%) изразяват мнение, че най-сериозният недостатък в системата е недофинансирането, което не позволява да бъдат обезпечени в пълен обем необходимите дейности и възнагражденията на персонала. Синдикатите допълват, че тук изпъкват проблемите от размитата отговорност за осигуряване на финансирането на социалните дейности по общините.

46% смятат, че текучеството на опитните кадри, мотивирано от ниското заплащане и лошите условия на труд, не позволява нормалното функциониране на системата.

Въз основа на събраните данни КТ „Подкрепа“ отправят препоръки към държавата за подобряване на качеството на социалните услуги и условията на труд за служителите в системата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев