АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШВЕДСКИ МИНИСТЪР: БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА Е МАРАТОН, А НЕ СПРИНТ, ТРЯБВА ДА Е ПРИЕМЛИВА ЗА ХОРАТА

Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде
30.04.2020 / 11:47

Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде заяви в интервю пред европейската редакция на Politico, че в САЩ и ЕС има „неразбиране“ на политиката на Стокхолм спрямо коронавируса – която е доста по-либерална от тежките ограничителни правила, които бяха наложени в голяма част от Северна Америка и Европа, съобщава Агенция "Фокус".

По нейните думи, Швеция не е либертарианска нирвана: правителството е ограничило онлайн залаганията през последните дни, затваря ресторанти, които не спазват правилата за социално дистанциране и е забранила на семействата да посещават роднините си в старческите домове.

Но, добави Линде, „това е маратон, а не спринт“ и политиката „трябва да бъде на приемливо ниво за хората“.

Шведската агенция за обществено здраве смята, че „е добре хората да са на открито, да се разхождат“, каза тя. „Ако сте затворени вътре, съществува риск от депресия, домашно насилие, злоупотреба с алкохол“, продължи Линде.

Относително свободният подход на Швеция в борбата с коронавируса – работещите ресторанти и други бизнеси, както и продължаването на занятията в училищата – е направило страната символ за крайно-десните активисти в САЩ и Европа, които настояват за смекчаване на мерките в собствените си страни, отбелязва Politico. Но Линде отбелязва, че „това не означава нищо“, защото Швеция се справя с пандемията „според собствените ни традиции“ и няма да промени стратегията си заради външен натиск.

И отбеляза, че вътре в Швеция не само крайно десните Шведски демократи подкрепят подхода на правителството: и осемте партии, представени в шведския парламент, са съгласни.

Линде вярва, че Швеция може да си позволи да има по-свободни правила, защото правителството се радва на „високи нива на доверие“.

„Препоръките на правсителството не са някакъв съвет, който следвате ако искате, те са нещо, което трябва да се спазва“, обясни тя. Като пример Линде посочи, че въпреки че вътрешните пътувания в Швеция не са забранени, има намаление с 96 процента на пътуването до популярния ваканционен остров Готланд през Великденските празници.

Критиците на подхода на Швеция обаче отбелязват, че страната има много по-висока смъртност от Covid-19 в сравнение със скандинавските си съседи, включително 11 пъти повече от смъртните случаи в съседна Норвегия, при само два пъти по-голямо население. Линде обаче заяви пред POLITICO: „Няма смисъл да се сравняват“ двете страни, тъй като множество фактори определят как се разпространява вируса и различните страни използват различни критерии за класифициране на смъртта от Covid-19.

Все пак Линде изрази загриженост от неуспеха на Стокхолм да не допусне коронавируса в старческите домове, един от малкото случаи, в които страната наложи строги правила за социално дистанциране, включително забрана за посещения на семействата. „Има прекалено много смъртни случаи в старческите домове“, призна Линде. „Не знаем защо“.

Наскоро шведското правителство определи лимит от 500 долара на седмица за лица, които играят онлайн казино и игрални автомати. А Линде посочи, че освен това през тази седмица са затворени пет ресторанта, които са нарушавали правилата за социално дистанциране.

„Ние сме напълно готови да предприемем по-строги мерки, ако (правилата) не се спазват“, каза Линде и добави, че правителството има законната власт незабавно да затвори училищата, ако пандемичните обстоятелства се променят.

Тъй като приблизително половината от БВП на Швеция зависи от износа, там правителството работи трескаво, за да задържи натиска за повече тарифи и да ги премахне върху медицинските стоки. „Глобалните вериги не работят по начина, по който трябва да работят. Определено е лоша ситуация за Швеция“, подчерта министърът.

В срещата си с Помпео Линде е изразила безпокойство относно състоянието на глобалните търговски връзки. Тя обаче призна, че Съединените щати и Швеция „имат различни гледни точки“ относно значението на многостранните търговски системи.

Линде беше критично настроена към първоначалния политически отговор на страните от ЕС спрямо възникващата пандемия.

„В началото беше зле, но сега е по-добре“, заяви първият дипломат на Стокхолм, визирайки отмяната на ограниченията за износ на медицински материали и данъците върху продажбите на лекарства. Въпреки че е готова да допринесе за някои съвместни усилия за възстановяване, Швеция, която е извън единната валута, се противопоставя на правителствата на Европейския съюз, които искат издаването на съвместни облигации, за да платят допълнителните разходи.

Предвид ниския си публичен дълг и запасите, които има за собствения си помощен икономически пакет, Линде заяви, че Швеция предпочита да се занимава със собствената си финансова стабилност.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев