АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СРОКЪТ ЗА ПЛАЩАНЕ НА ТОКА СЕ УДЪЛЖАВА НА 30 ДНИ

Теменужка Петкова
30.04.2020 / 10:29

От днес с моя заповед срокът за плащане на електроенергия е удължен от 20 на 30 дни за битовите потребители, съобщи на брифинг в МС министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Заповедта ще бъде изпратена и на трите електроразпределителни предприятия, на Комисията за енергийно и водно регулиране и на Националната електрическа компания.

Приблизително 70% от сметките на битови потребители са платени в рамките на срока, без да е налице забавяне. От тези 70% редовни плащания – 26 на сто са в рамките на удължения срок (от 10 на 20 дни след въвеждане на извънредното положение) и това дава много добри възможности и показва, че тази мярка наистина работи и дава ефект, каза още Петкова.

Петкова призова хората да плащат в рамките на срока и да не трупат сметки.

За този период са подписани над 10 700 индивидуални споразумения с битови

 

Всичките електроразпределителни предприятия на база на тази събираемост на сметките на битовите потребители са извършвали почти на 100 процента всички свои плащания към Националната електрическа компания, която от своя страна е разплатила своите задължения към производителите на електрическа енергия. По думите ѝ финансовата система на енергетиката е стабилна.

Заповедта важи за срока на извънредното положение. След това е възможно потребителите да разсрочват сметките си, като се договорят с елекроразпределителните дружества, при условие че имат затруднение да платят две сметки накуп.

За последните по-високи мартенски сметки за парно Петкова посочи, че КЕВР ще направи проверка и обясни:

„Т.е. за този период от време цената, която е в сила, е била старата цена, която КЕВР в момента преизчислява. Новата цена, която КЕВР даде с малко над 40% по-ниска, е от 1 април 2020 г. Т.е. хората трябва да бъдат спокойни, че на база на това преизчисление тази разлика ще бъде взета предвид и ще им бъде приспадната“.

Либерализацията на енергийния пазар за бита може би ще бъде отложена с няколко месеца заради пандемията от Covid-19. Първите стъпки трябваше да се предприемат от първи юли, каза още министърът на енергетиката.

Министерството на енергетиката е изплатило във вчерашния ден информационния меморандум за АЕЦ „Белене“ на потенциалните петима участници.

Двата големи газови проекта - „Балкански поток“ и интерконекторът с Гърция се изграждат. Към този момент старанието е да се придвижат в срокове , коментира още Петкова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев