АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАСИЛВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ ОБМЕН СЛЕД КОРОНАВИРУСА ОБСЪДИХА ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА БЪКГАРИЯ И ГРУЗИЯ

Президентът Румен Радев и Саломе Зурабишвили проведоха видеоконферентен разговор
23.04.2020 / 16:24

Развитието на транспортните, енергийни и дигитални коридори в региона на Черно море ще имат особено значение след края на икономическия застой, предизвикан от пандемията от Covid-19, затова е важно да продължи работата по реализацията на съвместните българо-грузински проекти. Това беше общата позиция на президентите на България и на Грузия Румен Радев и Саломе Зурабишвили, които проведоха видеоконферентен разговор по инициатива на грузинската страна.

Двамата бяха единодушни, че в настоящата криза трябва да се намери необходимият баланс между здравните мерки и навременното прилагане на социални и икономически мерки. България и Грузия отчитат ниски нива на заболеваемост и на случаи с фатален изход. Необходимо е обаче тестването за Covid-19 да обхване повече групи от населението, което ще даде ясна картина за епидемията и ще позволи взимането на адекватни решения за ограничаване на разпространението и по-бързото икономическо възстановяване, заяви Румен Радев.

Борбата срещу коронавируса изисква общи усилия на държавите и солидарност, беше позицията на двамата президенти. След преодоляване на негативните последици в икономически план, причинени от пандемията, от изключително значение ще бъде регионалното сътрудничество, което да създаде благоприятни условия за увеличение на икономическия обмен и инвестициите между България и Грузия, заяви Румен Радев.

Българският държавен глава подчерта подкрепата на страната ни за суверенитета и териториалната цялост на Грузия, както и за нейната европейска и евроатлантическа интеграция. Грузия е стратегически партньор на ЕС по отношение на повишаването на сигурността на енергийните доставки в Черноморския регион, посочи още президентът Румен Радев.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев