АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

С 32 ГЛАСА „ЗА“ МЕСТНИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПРИЕ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА ОБЩИНСКИЯ БЮДЖЕТ

Сесия
23.04.2020 / 14:47

С 32 гласа „за“ беше приета актуализацията на общинския бюджет на днешното редовно заседание на Общински съвет-Сливен. В тази връзка кметът Стефан Радев заяви, че изменението във финансовите параметри на бюджета е първото от сериозните, които предстоят оттук-нататък

„Тепърва ще отчитаме ефектите във всеки един аспект, свързани със световната пандемия от разпространението на коронавирус“, каза кметът Радев. Той отчете сериозен спад на приходната и разходната част на общинските финанси, свързан със сложната обстановка в момента. По думите му промяната е свързана и с осигуряването на допълнителни средства за ремонт и поддръжка на уличната мрежа и гробищни паркове в някои населени места, осигуряване на допълнителен инвентар в част от социалните центрове в града и други плащания.

На днешната сесия беше приета и бюджетната прогноза за периода 2021-2023 г. на постъпленията от местни приходи и разходите за местни дейности на Общината.

Подкрепа получиха и внесените от кмета Стефан Радев предложения, касещи предприетите от Община Сливен икономически мерки, с цел намаляване последствията от разпространението на коронавируса. Едното е свързано освобождаване от заплащане на наемни вноски за периода от 13.03.2020 г. до края на извънредното положение на наематели на обекти в учебни заведения, детски градини и детски ясли; наематели на барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници; наематели на спортни, културно-развлекателни и научни обекти. За същия период се освобождават от плащане на наеми и ползвателите на общински имоти за търговия и „тротоарно право“ за заведенията за хранене и развлечение, както и ползвателите на търговските маси на Общинския пазар за дните, през които е бил затворен. На предплатилите, сумите ще бъдат приспаднати от последващо плащане. Другото предложение касае отпадането на плащания за „Синя зона“ до края на извънредното положение.

Общинските съветници гласуваха и отчетите за 2019 г. на Програмите за опазване на околната среда и за управление на отпадъците на територията на община Сливен; отчетите за дейността на Общинския съвет по наркотични вещества, на Общински фонд „Култура“ и доклад за изпълнението на програмата за развитие на читалищата от общината за 2019 г.

В хода на сесията беше дадено съгласие Общината да кандидатства с проектно предложение по процедура „Интегрирани действия за устойчиво развитие“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Дейностите в проекта са свързани с 2 нови услуги в общността - Център за временно настаняване на бездомни лица, с капацитет 20 места и Кризисен център за жертви на домашно насилие със същия капацитет. Изграждането и оборудването им е включено в Инвестиционната програма на Община Сливен.

По време на днешното заседание беше разгледана и гласувана Програмата за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи за 2020 г.

 

Общо 56 бяха точките в предварителния дневен ред плюс една допълнителна, свързана с прехвърлянето на два от язовирите, общинска собственост – „Злати войвода 3“ и „Злати Войвода 4“ на държавата за стопанисване и управление. По тази точка кметът Стефан Радев поясни, че стопанисването на горепосочените язовири изисква значителен финансов ресурс, който в момента ще затрудни допълнително Общината. Той подчерта, че в това отношение държавата като бъдещ стопанин е със значително по-голям ресурс и ще извършва ефективна поддръжка, както и ще минимизира и риска от наводнения с последици за здравето и живота на хората.

Общинските съветници и днес гласуваха разпоредителни сделки с общинска жилищна собственост, одобряване на подробни устройствени планове, прекратяване на собственост и отпускане на финансови помощи и средства на граждани,

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев