АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРИЗАТА С КОРОНАВИРУСА Е В НАЧАЛОТО, ПРЕДУПРЕДИ МЕРКЕЛ И ПОДКРЕПИ СЗО

Ангела Меркел
23.04.2020 / 12:42

Канцлерът на Германия Ангела Меркел подкрепи Световната здравна организация (СЗО) и дистанцира правителството си от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да замрази парите за здравната организация, пише "Гардиън".

"СЗО е необходим партньор и ние подкрепяме мандата й", обяви Меркел пред Бундестага преди планираната за днес видеоконференция на евролидерите.

Меркел, която често беше аплодирана по време на изказването й, призова за "умен и предпазлив" подход по време на следващата фаза от епидемията.

"Не е крайната фаза, а все още началото. Ще остане за дълго време. Знам колко тежки са ограниченията, предизвикателство за демокрацията, ограничава нашите демократични права", подчерта канцлерът.

Но тя призова за "максимална дисциплина", тъй като това е единственият път за "по-бързо връщане към безопасно живеене". Ангела Меркел добави, че без дисциплина има по-голяма вероятност ограничителните мерки да бъдат върнати отново.

"Не трябва да прахосваме това, което вече сме постигнали", призова Меркел.

"Това е най-голямото предизвикателство от Втората световна война за живота и здравето на нашия народ", продължи канцлерът на Германия.

"Пандемията може да бъде победена само чрез силен, координиран международен отговор". Решенията на правителството в тази криза, по думите й, "нямат исторически модел". Според нея основният въпрос в политическия живот на Германия и Европа е как можем да предотвратим блокиране на здравната система и загубата на човешки живот вследствие разпространението на коронавируса.

Тя смята, че Европа трябва да увеличи капацитета си за производство на специализирано медицинско оборудване вместо да разчита на внос от други държави.

Меркел също обяви, цитирана от АФП, че Германия е готова значително да увеличи парите за бюджета на ЕС, за да помогне на Общността да се справи с кризата.

Починалите от коронавирус в Германия са над 5000, показват последните данни на Институт "Роберт Кох".

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 169 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,6 млн. случая и над 183 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 713 000.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев