АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГУТЕРИШ: РЕГРЕС В ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА ПО ВРЕМЕ НА КРИЗАТА Е НЕДОПУСТИМ

Антониу Гутериш
23.04.2020 / 11:28

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, без да посочва конкретни държави, че би било недопустимо някои страни да се възползват от пандемията от новия коронавирус, за да потъпкват човешки права, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

"В контекст на растящ етнонационализъм, популизъм, авторитаризъм и отстъпление на човешките права в някои страни, кризата може да предостави предлог за приемане на репресивни мерки за цели, които нямат връзка с пандемията. Това е недопустимо", заяви шефът на ООН.

"Повече от всякога правителствата трябва да са прозрачни, активно реагиращи и отговорни. Гражданското пространство и свободата на медиите са от решаващо значение. Организациите на гражданското общество и частният сектор играят изключително важна роля. И нека никога не забравяме, че във всичко, което правим, заплахата е вирусът, а не хората", добави Гутериш.

Той заяви това при представянето на доклад на ООН за човешките права и Ковид-19, в който се подчертава, че начинът, по който се отговаря на пандемията е от фундаментално значение за бъдещето на света. "От основно значение е да вземаме предвид дългосрочната перспектива докато планираме краткосрочните си отговори", се казва в доклада.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев