АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРБ НЯМА ДА УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЕТО НА НС ЗА ИЗСЛУШВАНЕ НА БОРИСОВ

Менда Стоянова
21.04.2020 / 13:19

ГЕРБ няма да участва в днешното извънредно заседание. Това заяви на извънреден брифинг в председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя обясни, че това заседание, свикано от БСП, не е наложително. Стоянова обясни, че само преди минути е свършил брифинг в Министерския съвет с участието на премиера и на финансовия министър, където те са отговаряли на всички въпроси на журналистите. "Ние като парламентарна група няма да участваме в това, една лидерка на партия да използва парламента, за да си прави пиар", посочи Менда Стоянова. Така става ясно, е поисканото от БСП изслушване на премиера Борисов в парламента няма да се състои, защото депутатите от ГЕРБ няма да се регистрират. Малко по-късно това стана факт и заседаниеото се провали поради липса на кворум.

Решението обяви депутатът Менда Стоянова на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание 10 минути преди обявения час на извънредното заседание.

Аргументите, които тя изтъкна, бяха, че в НС се събират народни представители от над 200 общини и има над 200 представители на администрациите, и не е добре те да се превръщат в огнище на заразата; парламентът работи в условията на извънредно положение като взема важни решения, а парламентарната група на ГЕРБ не счита, че днешното заседание, посветено на парламентарен контрол, има значение, тъй като в Министерски съвет се правят ежедневни брифинги и хората се информират оттам.

"Какво повече бихме могли да научим днес", попита Стоянова и каза, че не искат ГЕРБ да стават съучастници на БСП и лидера Корнелия Нинова да използват парламентарната трибуна за политически цели.

Не е добре ние, които призоваваме всеки ден хората да не се събират, да направим огнище на заразата, заяви Менда Стоянова на брифинг, обявявайки решението на групата.

БСП внесе миналата седмица необходимите минимум 48 подписа в деловодството на Народното събрание като една от предвидените възможности за свикване на извънредно заседание с искането премиерът Борисов да бъде изслушан за актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Covid-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки.

Депозирането на искането стана в деня, в който мнозинството в пленарната зала отхвърли проекторешението на социалистите за възстановяване на редовния петъчен парламентарен контрол:

„Имаме друг законен парламентарен механизъм да го предизвикаме. Не, защото искаме безсмислен спор в критична ситуация за България и за българите, а защото извънредното положение не е безконтролно положение. Ние просто искаме опозицията да си свърши работата - да пита“, закани се лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева насрочи извънредното заседание за днес от 13 часа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев