АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ ОБЯВИ ОСЕМ МЕРКИ В ПОМОЩ НА ХОРАТА И БИЗНЕСА

Владислав Горанов
21.04.2020 / 12:28

Финансовият министър Владислав Горанов представи осем мерки с ресурс от 4,5 млрд. лева в помощ на малкия и среден бизнес, самонаетите и лицата е неплатен отпуск.

Първата мярка е свързана със стартиране на програмата през Българска банка за развитие за отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат труд заради пандемията. Физическите лица трябва да имат отработени поне 5 работни дни през месец март. Те имат право да кандидатстват пред 12 банки.

Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малкия и среден бизнес. Необезпечени оборотни кредити до 300 000. Ще бъде управляван от Българска банка за развитие през търговските банки. Очакваният портфейл кредити, който ще се получи по този инструмент може да достигне 2 млрд. лева. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

Инструмент за капиталови инвестиции отново чрез фонда на фондовете - предназначен за компании с потенциал да подпомогнат и възстановят икономиката след кризата, особено в сферата на иновациите и дигитализацията. Това са около 400 фирми стартиращи предприятия.

Фондовете за градско развитие не са нов инструмент, но в периода на кризата са изключително атрактивни от гледна точка на обстоятелството, че тези фонове за градско развитие могат да се финансират дейности, които обичайно не са банкериуми и трудно могат да бъдат финансирани по обичайната банкова дейност.

Ресурсът, който ангажираме чрез тези няколко финансови инструмента, е в порядъка на милиарди и се надявам максимално бързо да достигне до бенефициентите.

До дни ще разработим допълнителни информационни материали под формата на клипове за тези инструменти, уточни финансовият министър.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев