АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САМО МОНАСИ И СЛУЖИТЕЛИ НА БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР НОСИХА ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА

Водено от Велички епископ Сионий, игумен на манастира, и тази година бе проведено традиционното шествие с Чудотворната бачковска икона на Св.Богородица
20.04.2020 / 19:47

Днес е вторият ден на Възкресение Христово и началото на Светлата седмица. Имено това е денят, в който всяка година хиляди миряни се струпват пред Бачковския Ставропигиален манастир „Успение на Пресвета Богородица“, за да се докоснат до чудотворната икона.

Водено от Велички епископ Сионий, игумен на манастира, и тази година бе проведено традиционното шествие с Чудотворната бачковска икона на Св.Богородица.

Заради мерките за карантинна безопасност, за първи път иконата бе пренесена до местността Клувията с автомобил, а не на рамо, както е обичайно и желано от вярващите. До колата светинята бе носена от група монаси и миряни, които са служители и послушници в манастира.

Броят на участниците в шествието също бе изключително малък – около 30-40 души, при спазването на всички санитарно-карантинни изисквания.

Дядо Сионий благослови всички и специално тези, които се трудят на първа линия в борбата в коронавируса.

Пред аязмото в местността Клувия, където иконата е била скрита и намерена в началото на ХVІІ век*, под специално опъната тента бе отслужена света литургия от игумена, епископ Сионий.

В края на службата, дядо Сионий поздрави присъстващите с пасхалния поздрав: „Христос Воскресе” и им пожела здраве и духовно дръзновение през настоящите дни на изпитание като изрази надеждата, че те ще завършат благополучно.

„След като премине карантината и се завърнем към обичайния църковен живот, ще бъде отслужен специален благодарствен молебен пред Чудотворната икона на майка Богородица в манастира, на който ще бъдат поканени всички вярващи пропуснали да я придружат в пътя и до Клувията, а и за всички желаещи да получат благословението и,” каза още епископ Сионий.

За точната дата на провеждането на молебена ще бъде съобщено допълнително в медиите и на сайта на манастира.

На вярващите бе дадена възможност да се благословят от чудотворния лик на Св. Богородица без да е необходимо да я докосват – като преминаха под импровизирана „арка” – двама души я държаха високо на изхода от двора на аязмото. С това завърши тазгодишното пребиваване в местността Клувията на Чудотворната богородична икона на Бачковския манастир и тя бе върната обратно в обителта.

*Легендата разказва, че иконата на Божията майка е била скрита по време на османските нашествия. Намират я във втория ден на Великден преди повече от 4 века две овчарчета и я връщат в Светата обител. Оттогава хората вярват в чудодейната й сила.

https://podtepeto.com/aktualno/samo-monasi-i-sluzhiteli-na-bachkovskiya-manastir-nosiha-chudotvornata-ikona-na-bozhiyata-maika/?fbclid=IwAR2N5WRcLL16zNke01sNKTSy2TuKpUp81IbG-gvIdU0qS1QLXReVXen4vXI

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев