АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБНАРОДВАТ ПОСТАНОВЛЕНИЕТО, ЗАДЪЛЖАВАЩО СУПЕРМАРКЕТИТЕ ДА ПРЕДЛАГАТ БЪЛГАРСКИ ХРАНИ ОТ МЕСТНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Плодове и зеленчуци
21.04.2020 / 08:12

Днес в Държавен вестник ще бъде публикувано постановлението на Министерски съвет, което задължава големите търговски вериги да предлагат български храни от местни производители. То ще бъде в сила до края на годината, а в обхвата му попадат всички собственици с повече от 10 обекта за търговия с храни.

От последния вариант на постановлението е изключена първоначалната идея веригите да са длъжни да предоставят поне 50 на сто за български храни.

„Според бизнес модела на всяка от тях да си решат като маркетингов подход как да приложат този регионален къс канал на доставка“, каза земеделският министър Десислава Танева, както и добави, че производителите на плодове и зеленчуци у нас са около 16 000. 3/4 от тях са пазарно неустойчиви и ако не им се помогне, те ще фалират.

Големите търговци се съгласиха да подкрепят малките фермери, макар че не всички те отговарят на завишените изисквания. Веригите вече разполагат със списъци на регионални фермери, за да подпомогнат тези, които се нуждаят спешно, а това са оранжерийните производители. Тепърва ще стане ясно как ще се създадат регионалните канали за търговия, как ще се организира транспорт, логистика и договориране.

Постановлението ще действа до 31 декември, а след този срок операторите могат да продължат да прилагат онези елементи от него, които смятат, че са полезни в пазарните условия след извънредното положение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев