АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЯНКО ЯНКОВ: СВЕТЛИНАТА НА ХРАМА Е В ДУШИТЕ НИ

Янко Янков
18.04.2020 / 22:25

Близостта с Възкресението ме кара да се замисля за същността на празника – всеки път, когато отброяваме часовете до Великото събитие.

Този път мислите ми, вероятно както на всеки от вас, са по – хаотични, различно предпоставени от ставащото по света, но съм убеден, че едно ни обединява – мисълта за здравето и живота на хората, които обичаме. За мечтите ни, за надеждите ни, за нас самите, за смисъла да сме тук. Затова утре аз няма да отида до църквата /като сграда/, не е нужно пременен и с маска на устата да се покажа със свещ в ръка. Но ще намеря у дома мястото, където да се почувствам в Храма. Това е смисълът – храмът е във всеки от нас, труден е пътят натам, но светлината, към която ни води този път, е свещена. Тя е истината, която трябва да ни води през целия ни живот.

Последните дни сякаш повтарят библейски сюжети, сякаш видима е борбата между тъмнината и светлината, между предателството и вярата, между унинието и надеждата.

А Възкресението идва, за да напомни, че то е в душите ни. Само водени от Доброто ще победим предателството и мрака. С вяра и доброта в сърцето ще просветлим пътя си.

Колко време е нужно – зависи от силата на нашата вяра, мъдростта и човечността ни, в мисълта за ближния и упованието на всеки от нас за добри дни по целия свят.

Една човешка история може да бъде разказана по много начини, каква е наистина – решаваш само ти, притежателят на историята, ти – храмът.

Преди броени дни един човек, бездомник от години, получи подкрепата на няколко други човеци. В такава ситуация може да е всеки от нас, съдбата на единия е вариантите на нас. Разбирам, че сега се чувства по – добре, радвам се за него и съм благодарен, че общите усилия, които положихме с други сливналии, помогнаха на този наш съгражданин да е по – добре. Обединените ни усилия дадоха добър резултат. Не само по празниците, надявам се.

По свой начин този човек е бил предаван през годините, но ето, че идва мигът, в който и за него да има светлина. Да бъде здрав!

Припомних си случая, убеден, че само с единение и грижа за другия, водени от добро, можем да победим предателството. Така е и в политиката, където с тройна силаважи, че едно „голямо предприятие” не може да започне с предателство, нито с измама на тези, които ти вярват. Ако мамим останалите – мамим себе си. А в историята предателството не може да бъде простено и предателите винаги се наказват сурово.

Сигурно всеки има своята Гетсиманска градина и молитва.

В този миг мисля, че трябва да вярваме в доброто у човека - за да възкресим нашите мечти!

По великата си милост Господ и на нас дава възможност да приемаме Неговото истинско тяло и кръв по време на св. Литургия.

Тази година нека тя е у дома.

Та като приемем Христос вътре в нас, да се стремим да Го задържим чрез чистотата на сърцето си!

Нека Възкресение е денят, в който доброто надделява над злото, правдата над неправдата, светлината над тъмнината, денят на възкръсналата надежда за добруване на човечеството, така необходима ни днес.

Искрено ви желая светли празници, спокойни умове и мирни домове! Бъдете благословени, здрави, силни и позитивни!

Ваш,

Янко Янков

зам. – председател на ДПС

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев