АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЖИМИ КАРТЪР КЪМ ТРЪМП: КИТАЙ НЕ Е ПОХАРЧИЛ НИТО ЦЕНТ ЗА ВОЙНА, А НИЕ ВОЮВАМЕ НЕПРЕКЪСНАТО

Бившият американски президент Джими Картър
18.04.2020 / 12:19

„Знаете ли колко пъти Китай е воювал от 1979 г. досега? Николко. А ние сме постоянно във война“, казва Джими Картър, цитиран от "Нюзуийк". Той допълва, че САЩ са се радвали едва на 16 години мирен живот в своята 242-годишна история, което превръща страната в „най-военнолюбивата нация в историята на света.“

Бившият американски президент Джими Картър сподели пред църковното си паство, че е говорил по телефона с президента Доналд Тръмп относно Китай. Според Картър Тръмп бил притеснен, че Пекин изпреварва своите глобални съперници.

Според Ема Хърт, репортер на Националното обществено радио в Атланта, Картър е разказал за разговора си с настоящия президент по време на редовното съботно събиране в баптистката църква Мараната близо до дома му в Плейнс, Джордия.

94-годишният Картър споделя, че Тръмп бил притеснен, защото „Китай вече ни изпреварва“, и отбелязва, че президентът е прав. Картър споделил пред своята конгрегация, че Тръмп е обезпокоен от нарастващата икономическа сила на Китай.

"Икономическите модели показват, че Китай ще бъде най-силната икономика в света и ще надмине САЩ през 2030 г., а много експерти казват, че вече живеем в период, който може да бъде наречен „Китайският век“, споделя Джими Картър и добавя, че самият той не се страхува от такъв период, „но това явно тревожи президента Тръмп".

Картър, който нормализира дипломатическите отношения между Вашингтон и Пекин през 1979 г, смята, че китайският главоломен напредък е обоснован от разумни инвестиции и траен мир.

„Знаете ли колко пъти Китай е воювал от 1979 г. досега? Николко. А ние сме постоянно във война“, казва Джими Картър. Той допълва, че САЩ са се радвали едва на 16 години мирен живот в своята 242-годишна история, което превръща страната в „най-военнолюбивата нация в историята на света“. И това се дължи на факта, че „Америка е склонна да налага на други държави своите принципи", допълва Картър.

"Междувременно, преимуществата на живота в Китай без войни са просто очевидни - докато в Китай има близо 30 хил. км скоростна железница, САЩ са похарчили около 3 трилиона долара само за въоръжаване. Китай не е похарчил нито цент за война, затова те са пред нас почти във всякоедно отношение. Мисля, че ако бяхме вложили тези 3 трилиона в инфраструктура, щяха да ни се върнат поне два. Щяхме да имаме високоскоростна железница, щяхме да ползваме мостове, които не се срутват, и добре поддържани пътища. Образователната ни система щеше да е толкова добра, колкото тази на Южна Корея или Хонконг“, казва още Картър пред своята конгрегация и завършва:

„Не сравнявам нашата страна с Китай в отрицателен контекст. Отбелязах всички тези неща, само защото проведох телефонен разговор по темата миналата вечер.“

Администрацията на Тръмп продължава да е заложник на скъпа търговска война с Китай, макар че финансовият министър Стив Манучин съобщи преди няколко дни, че краят е близо: „Обнадеждени сме, че приближаваме финалното разрешение на темите, които обсъждаме“.

Източник: newsweek.com

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев