АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЪР ТАНЕВА И ТЪРГОВСКИТЕ ВЕРИГИ СЕ РАЗБРАХА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ СТОКИ

Среща на премиера Бойко Борисов и министър Десислава Танева с представители на търговските вериги
15.04.2020 / 14:34

Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева проведоха видеоконферентна връзка с представители на различни сектори в земеделието и браншови организации за създаването на регионални къси канали за доставка в търговските вериги, съобщи бТВ. „Постигнахме обединение на тази среща и българските производители да получат достъп при този допълнителен канал на доставка“, каза на извънреден брифинг министър Танева.

Обхватът на постановлението на Министерския съвет касае всеки собственик на повече от 10 обекта за търговия с храни в страната.

„Няма нито една изключена верига от познатите на всеки потребител в национален план от обхвата на това постановление“, обясни Десислава Танева.

„Настоящата пандемия ни принуждава да вземем бързи мерки с цел минимизиране на щетата от свитите пазари в Европа и света. Да минимизиране изхвърлянето на храна и нашите фермери в най-уязвимите сектори да оцелеят – животновъдство, млекопроизводство, месопроизводство, плодове и зеленчуци“, заяви земеделският министър.

„На срещата не само се обединихме около работещи мерки, но и имаме общо разбиране. От една страна, за необходимостта по разумен начин да бъде подпомогнат българският производител. Нещо, което сме правили досега, но ситуацията в момента е различна. Посланието, което искам да отправя, е, че в кризисна ситуация трябва да се отворят максимално много канали и мерки, които да разрешат този комплексен проблем“, каза Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на „Лидл България“.

„Представихме допълнителни мерки, по които работихме през последните дни – за финансиране и улесняване на логистиката. Искам да уверя, че българските производители могат да са спокойни, тъй като сме убедени, че тази подкрепа е изключително важна в този момент. Поискахме от Министерството на земеделието да скъсим пътя на комуникация, за да можем по места да помогнем на най-спешните, които буквално утре биха извадили продукция и на които им е отказан износ“, каза още Драгийска.

Тя увери, че застават категорично зад становището, че българското сурово мляко трябва да бъде минимум на 90% онази суровина, която да се вложи в млечните продукти, които се произвеждат в България.

„Ако през 2018 г. „Лидл“ е помогнал на български производители да изнесат продукция в други страни, в които има магазини на веригата, и тя е била на стойност от 30 милиона лева, през 2019 г. същият този обем е нараснал на 42 милиона лева“, поясни Милена Драгийска.

„Още 2016 г. започнахме програма за работа с малки производители. Вече имаме над 300 малки регионални производители, които доставят на „Метро“. Сега обаче не е време за напрежение и спорове, а трябва да се обединим, защото всички са в трудно положение. Продукцията е по полето и тя трябва да намери най-бърз път до магазините. Това за локални, директни доставки е много важно, защото имаме стратегическа задача да запазим типичните български сортове продукти, които не могат да минават през дълги вериги на доставка“, каза Георги Гърневски, ръководител на проекта на „Метро“ за директна работа с производители на плодове и зеленчуци.

„Уверяваме българските производители, че ще намерят място на нашите рафтове. Изборът обаче е на българските потребители и апелираме те да изберат българското“, каза Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев