АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТИТЕ ПУТИН И ТРЪМП ОБСЪДИХА КРИЗАТА С ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА И БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп
10.04.2020 / 21:29

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп обсъдиха по телефона ситуацията на световния петролен пазар и мерките за борба с коронавируса. Разговорът между двамата лидери е иницииран от американската страна, предава TACC, цитирана от Агенция "Фокус".

"Проведена е обмяна на мнения относно ситуацията на световния пазар на петрол, включително споразумението, разработено от ОПЕК + за намаляване на производството с цел стабилизиране на световните цени на петрола", се казва в изявлението.

Президентите са се съгласили да продължат руско-американските консултации по тази тема.

Обсъдени са били и въпроси, свързани с пандемията от коронавируса, добави Кремъл. Путин и Тръмп оцениха мерките, предприети в Русия и САЩ за борба с разпространението на инфекцията. Лидерите засегнаха и някои важни аспекти на двустранните отношения, включително космическото сътрудничество.

Пресслужбата на Белия дом след разговора между двамата президенти също заяви, че те "обсъждат последните усилия за борба с пандемията от коронавируса и поддържане на стабилността на световните енергийни пазари". "Двамата лидери засегнаха и критичните двустранни и глобални въпроси", добави Вашингтон.

Космическо сътрудничество

Държавните ръководители обсъдиха и сътрудничеството между двете страни в космоса.

„Засегнати бяха някои аспекти на двустранните отношения, включително космическото сътрудничество“, се казва в информацията от Кремъл

Втори разговор

Това е вторият телефонен разговор между Путин и Тръмп за едно денонощие. Късно в четвъртък те обсъдиха ситуацията на петролния пазар в тристранен разговор, в който участва и кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдел Азиз Ал Сауд. Според Кремъл лидерите са обсъдили "състоянието на нещата на петролните пазари, включително ОПЕК + и предстоящата видеоконференция на министрите на енергетиката на Г-20".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев