АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПЕШНО ПОДАВАМЕ ДОКУМЕНТИ ЗА ВЛИЗАНЕ В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА

 Бойко Борисов в Хасково
10.04.2020 / 19:34

До края на април ще кандидатстваме за чакалнята на Еврозонота, обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Хасково. Министър-председателят съжали, че това не се е случило по-рано, защото за държавите в чакалнята на Еврозоната и вътре в нея сега потичали трилиони за възстановяване след световната пандемия от коронавирус.

"Мога да направя една голяма критика към себе, че се огънах, когато уверено вървяхме към чакалнята на Еврозоната. Виждате, че сега трилиони Европейската централна банка отпуска за възстановяване на тези, които са в Еврозоната. Те ще разполагат с милиарди евро, а останалите ще теглят огромни дългове, и то на огромни лихви", каза премиерът.

"България е много добре структурирана, с рейтинги много добри. Имаме само едно условие да изпълним и ще кандидатстваме отново. Не че сме се отказали, но намалихме темпото, за да успокоим хората. Сега обаче ще наваксаме за една-две седмици", категоричен бе Борисов.

Борисов съобщи още, че министрите Сачева и Горанов заедно с вицепремиерът Дончев, подготвят мярка за самотни майки за десетки милиони, за да могат да издържат децата.

"Обикаляме и преструктурираме, за да получават хората заплати и да си хранят семействата. Заделили сме няколко десетки милиона, с които да помогнем на самотните майки и на хората, които нямат доходи", обясни той.

Първоначално премиерът отказа да коментира изказвания на президента Румен Радев, но въпреки това заяви, че държавният глава не му е дал нито една идея за справяне с пандемията от коронавирус и следващите я икономически последствия. "Идея ли е това да подпомогнем всички бедни? Идея ли е това да подпомогнем всички болни? Идея ли е това да преборим коронавируса?", попита Борисов.

"Заклевам се във внуците си, той ми се обади и каза, че ще върне ветото с двете точки. Казах на Дариткова веднага да се съберат и да го гласуват. Нали гледате ученията, а ме сравняват с Германия и Сингапур. Що не ме сравняват сега с Източния блок или с Балканите? Милион пъти някой да повтори да се тестваме масово, няма тестове. Един милион съм поръчал на ЕС.Това е вероломно нападение, че не сме били готови за кризата. Подал ми бил ръка...", възмути се министър-председателят.

Борисов не скри, че вече се дразни да го питат за отношенията им, защото медиите си играели на "пинг-понг" с тях двамата - първо питали единия, а после другия, за да видят какво ще отговори.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев