АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ФАРМАЦЕВТИЧНИЯ СЪЮЗ АСЕНА СТОИМЕНОВА С ОБВИНЕНИЕ ЗАРАДИ ИНТЕРВЮТА ПО БНР И БНТ

Проф. Асена Стоименова
10.04.2020 / 19:25

Председателят на българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е с обвинение заради нейни интервюта по Националното радио и Националната телевизия.

За това съобщи сама тя в мейл до медиите, в който уточнява, че обвинението ѝ е по чл. 326, ал.1, който предвижда затвор до две години за предаване по радио, телефон или по друг начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

За обвинението съобщиха и от прокуратурата.

Разследването се води от Софийската районна прокуратура, а Стоименова е с мярка за неотклонение 20 000 лева. От държавното обвинение информират, че тя е обвинена заради серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение, а високият размер на гаранцията е заради "високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти".

В мейла си Стоименова декларира, че всяко едно послание, твърдение и предположение в интервютата ѝ за БНР и БНТ почива на 25-годишния ѝ опит във фармацевтичния сектор, придобит в производството, търговията и маркетинга на лекарства, лекарствената безопасност и държавната администрация.

"В тези мои медийни изяви информирам българското общество за важни въпроси - презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства.

Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол. Независимо, че не можем да се придвижваме и събираме свободно и ежедневието ни е променено драстично, все още можем да разсъждаваме и мислим критично. Очевидно е, че сме изправени не само пред пандемия от Covid-19, но и пред нещо много по-различно от борбата с вирус - криза, която не е здравна и с много по-дългосрочни последици", завършва писмото си до медиите Асена Стоименова.

Тя не изключи да потърси правата си в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. По повод повдигнатото обвинение пред "Хоризонт" проф. Стоименова каза:

"Озадачена съм, защото обвинението е по чл. 326, ал.1 от Наказателния кодекс. Текстът всъщност се касае за информация, повик за помощ, фалшива, която предизвиква тревога, безпокойство и т.н.

По тези дела са осъждани хора, които са се обаждали на тел.112 с информацията, че има заложена бомба, взривно устройство.

За мен това тълкуване противоречи на Закона за административните актове, тъй като не виждам нищо общо между моите балансирани интервюта, основани на информация от Световна здравна организация, администрацията по храни и лекарства", заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев