АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВИСОКОПОСТАВЕН УЧЕН ОТ ЕС ПОДАДЕ ОСТАВКА В ЗНАК НА НЕСЪГЛАСИЕ С ПОЛИТИЦИТЕ

Мауро Ферари, председателят на Европейския съвет за изследвания (ERC)
08.04.2020 / 14:00

Мауро Ферари, председателят на Европейския съвет за изследвания (ERC), подаде оставка във вторник, разочарован, че не е успял да убеди евроинституциите бързо да създадат мащабна научна програма за борба с COVID-19, съобщи "Файненшъл таймс". Той започна 4-годишния си мандат едва преди седмици - на 1 януари.

"Изключително съм разочарован от европейския отговор на COVID-19", казва Ферари за лондонското издание. "Пристигнах в ERC като страстен поддръжник на ЕС, но COVID-19 напълно промени възгледите ми, макар че продължавам да подкрепям с ентусиазъм международното сътрудничество."

Специалистът по наномедицина описва, че е опитал през март да убеди Европейската комисия да създаде специална програма за COVID-19, защото вече е било очевидно, че пандемията ще бъде трагедия с вероятно безпрецедентни пропорции. "Мислех, че в такъв момент най-добрите учени на света трябва да получат ресурси и възможности да се борят с пандемията, с нови лекарства, нови ваксини, нови методи за диагностика, нови поведенчески модели, за да се заменят импровизациите на политическите лидери."

ERC, основана през 2007 г., има бюджет от около 2 млрд. евро годишно и е една от най-престижните в света агенции за финансиране на най-добрите учени на Европа. Но Научният съвет на ERC единодушно отхвърлил идеята на Ферари, защото агенцията била създадена да помага на проекти, предложени от учените, а не да им налага програми отгоре, разказва Ферари. "Спорих, че не е сега времето Научният съвет да се притеснява прекалено за разликата между идващи "отдолу" и спускани "отгоре" изследвания."

Работил години наред в изследване на рака в САЩ, Ферари бил попитан от Урсула фон дер Лайен за мнението му за пандемията и той ѝ представил план, към който тя добавила "съществени насоки". Но фактът, че е работил директно с председателя на Европейската комисия, предизвикал политическа буря и инициативата се размила между различните нива на евроинституциите.

Сега Ферари се оплаква от "пълното отсъствие на координиране на здравните политики между страните членки, непрекъсната опозиция срещу кохезивни инициативи за финансова подкрепа, произволно едностранно затваряне на граници". Той планира да създаде международна изследователска инициатива за COVID-19 в САЩ.

Източник: "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев