АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВИТЕ БЕЗРАБОТНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ СА НАД 61 600

Деница Сачева
08.04.2020 / 13:54

От началото на извънредното положение към днешна дата имаме 61 644 лица, които са подали заявление като търсещи работа. Това са безработни лица, освободени от работа в България, хора, които са се завърнали от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи днес на брифинг в МС министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„От тези 61 хил. 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица, 9830 са тези, които са намерили работа от началото на извънредното положение към момента. Само за последните 20 работни дни колегите от бюрата по труда са обработили над 103 000 различни заявления“, подчерта Сачева и припомни, че всички срокове се удължават автоматично.

Най-много хора се регистрират от секторите хотелиерство, ресторантьорство и туризъм. На второ място е търговия, а на трето – преработваща промишленост, хранителна, текстилна, дрехи, дърво, хартия, пластмаси. Малко са регистриращите се от сектор транспорт.

Средно в последните 2-3 дни се регистрират по около 5000 души, в петък – 5100.

745 са завърналите се от чужбина, които са се регистрирали в бюрата по труда.

Тя допълни, че е разговаряла с вътрешния министър Младен Маринов и във всички областни градове ще бъдат изпратени допълнителни полицаи, които да помогнат за реда по време на опашките.

„В момента в бюрата по труда се приемат и заявленията за обезщетение към НОИ, така че да може хората да са обслужени на едно гише. Всички документи може да бъдат подавани и електронно, и по пощата“, отбеляза Деница Сачева.

Секторите, в които се намира работа, са свързаните с хранителни вериги, онлайн търговия и доставки, но също и охранителна дейност, социални дейности, рециклиране, каза още тя.

И посочи, че към момента отпуснатите обезщетения са 15 404 – средният размер е около 650 лв.

Сачева припомни, че работници в неплатен отпуск могат да работят на втори трудов договор.

Над 1500 тона пакети с храна ще достигнат до близо до 41 000 души в цялата страна. Раздаването е в ход в Добрич, Варна и Стара Загора, от днес започва и в София.

Относно схемата 60:40 Сачева подчерта, че държавата поема 60% от осигурителния доход на работника и осигуровките за тези 60 процента, които са за сметка на работодателя:

„Очакваме на 14 април да получим разрешението на Европейската комисия, за да започнем изплащането на средствата по мярката“.

По отношение на мярката до вчера 873 са заявленията за 12 455 работници и служители. Фирмите, които искат помощ, са предимно микро и малки предприятия, и са в секторите ресторантьорство, хотелиерство, преработваща промишленост, мебели, и други.

На въпрос на „Хоризонт“ за възможностите за временна заетост в селското стопанство Деница Сачева отговори, че всички земеделски производители имат остра необходимост от хора, които да работят в тази сфера.

Сачева изтъкна, че хората без работа и с регистрация в бюро по труда ще може да бъдат наемани в земеделието, без това да се смята за нарушение и да изплаща прекъсването на обезщетения: „Няма как да караме хората насила да работят нещо, което не желаят, но сме направили всичко необходимо, за да ги стимулираме максимално“.

Министърът припомни съвета хората да не подписват споразумения за прекратяване на трудови договори по взаимно съгласие, защото това ги лишава от възможност за обезщетения.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев