АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕК ОТПУСКА 15 МЛРД. ЕВРО ЗА БОРБА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

Европейската комисия
07.04.2020 / 16:50

ЕС ще осигури над 15 млрд. евро в помощ на партньорите си по света за борба с коронавируса, съобщи във видеообръщение председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че страните-членки ще изпратят още средства в дух на европейска солидарност. Те ще бъдат насочени към неотложните нужди в здравния сектор. Това ще помогне на икономиката на тези страни, както и за запазването на работните им места.

Фон дер Лайен подчерта, че пандемията може да бъде победена само в глобален мащаб.

Утре колегиумът на комисарите ще приеме пътна карта за изход от пандемията, съобщи говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер. Като основен инструмент за икономическо възстановяване той посочи европейския бюджет:

„Това е инструмент, който всички познават и приемат. Той ще позволи да се гарантира, че инвестициите, които трябва да се освободят, ще се насочат към целия ЕС, а не в определени страни, вместо в останалите. Съществува това измерение за максимално географско покритие, което да ни помогне да избегнем фрактурите между страните-членки, за да се гарантира, че възстановяването ще е еднакво в цялата общност“.

Мамер определи като „добра първа стъпка“ факта, че Австрия и Дания са уведомили останалите страни членки, че възнамеряват поетапно да вдигнат карантината. Той добави, че тези мерки трябва да се вземат координирано от държавите.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев