АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: НЯМА НИЩО ПО-СТРАШНО ОТ АКТИВНАТА ГЛУПОСТ! И СЛЕД 13 МАЙ ЩЕ ИМА ВИРУС...

Президентът Румен Радев
07.04.2020 / 12:34

Президентът Румен Радев отново призова правителство да вземе бързи мерки, които според него вече дори закъснявали, за да не се допусне да има хора, които мизерстват.

„Да няма гладни хора, защото гладният човек ще излезе на улицата“, предупреди държавният глава в изявление пред журналисти след посещението си в „Пирогов“.

Коментарът му бе по повод въпроса дали ще наложи вето на част от законите, които вчера бяха приети в Народното събрание.

Той обясни, че се очаква всички документи да постъпят при него и след като ги разгледа, ще реши.

Припомняме, че миналата седмица Борисов предупреди, че ако президентът наложи вето, той ще извади депутатите на ГЕРБ от парламента и ще остави хората да мрат.

„Премиерът трябва да се запознае със законите. Президентът не може да наложи вето на решение на парламента. От други коментари по-добре да се въздържа. Гьоте го е казал най-добре: „Няма нищо по-страшно от активната глупост“, заяви държавният глава. Така той коментира и след въпроса дали ще отговори на премиера Борисов от миналата седмица, когато той заяви по негов адрес: "Радев ходи след нас като някоя дърта свекърва, ама от тези, злобните.."

„Редом със здравните мерки трябват убедителни и навремени мерки за борба със социалната и икономическата криза, защото ако няма адекватна реакция, ще има последствия“, подчерта държавният глава.

Според него има вече някакви мерки, но те не са достатъчни.

Той смята, че обществото трябва да спазва указанията на властите.

„Но не можем до безкрай, докато има вирус у нас, защото вирус ще има и след 13 май, пак ли ще стоим в това положение? Нужно е да мислим сега как управляемо и по-бързо да излезем от това положение“, коментира Радев.

И добави: „Хората, които вземат тези решения са сити хора, но има много гладни. Заради това казвам: Не чакайте момента, в който гладът ще победи страха!“

Според Радев е нужно да се мисли не само за физическото, но и за психическото здраве на нацията

Относно заплатите на народните депутати и решението на парламента, че те ще дарят възнагражденита си, които ще получат по време на извънредното положение, държавният глава каза, че той е дарил своята заплата още от месец март.

"За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да дарят заплатите си към края на извънредното положение, аз го направих в начало. Всичко сега е суета и популизъм. Дарението за мен е личен акт", посочи държавният глава.

И се обърна директно към народните избраници: "Уважаеми депутати, ако много държите да се равнявате по президента, има много лесно решение: Кръгом и обратно към м. март! Да съберат заплатите си и за месец март"

Дарението за мен е личен акт, но ако много държат да се равняват по президента – кръгом и бегом обратно към месец март. Да съберат заплатите си и за месец март“, каза още Радев.

Припомняме, че миналата седмица Радев остро разкритикува правителството за недостатъчните икономически мерки за справяне на последствията от коронавируса Според него действията на правителството ще доведат до криза. „Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса“, категоричен бе Радев.

Президентът поздрави днес всички лекари, медицински сестри, медицински специалисти по случай техния празник. "Благодаря за техния висок морал, смелост и всеотдайност в борбата за живота на всеки българин, попаднал в плен на болестта", каза Радев.

Той поздрави професор д-р Асен Балтов и неговия прекрасен екип "за навременните мерки, за перфектната организация, за това, че в едни много кратки срокове са успели да изградят на инфекциозно отделение".

Радев определеи като "тревожен" факта, че вече има 30 медици, заразени с коронавирус. И призова всички болници бързо да се оборудват с лични предпазни средства. "Нямаме реаниматори, вирусолози... Трябва да мислим за добрия им социален статут след кризата", добави Радев.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев