АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОЦ. МАНГЪРОВ: В МОМЕНТА, В КОЙТО СЕ ОТВОРИ СТРАНАТА, ВСИЧКО ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОТНАЧАЛО

Доц. д-р Атанас Мангъров
07.04.2020 / 12:23

Премиерът Бойко Борисов отправи тези дни остра критика срещу предложението на доц. Атанас Мангъров да се върви към изграждане на колективен имунитет чрез облекчаване на мерките срещу епидемията. „Ако не се действа правилно, от коронавируса ще умрат повече хора. В момента, в който страната се отвори, всичко ще се омеша. И когато отново припламне искра, всичко ще почне отначало“, каза в „Тази сутрин“ по бТВ доц. д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница.

„При всяко инфекциозно заболяване, при което има епидемия, трябва да се изолират тези, които са болни и които са застрашени. Това да се затваря цялото общество е новост, която не е издържана от епидемиологична гледна точка“, заяви Мангъров.

„В устата ми се слагат думи, които не съм казал и с които някой иска да ме вкара в конфликт с хора, с които не искам да бъда в конфликт. А именно думи, че съм се изразил непочтително за хора, които аз уважавам“, каза още той.

„Аз не искам да умират хора. Опитвам се да кажа какво би трябвало да се направи, според мен и науката, за да умират по-малко хора“, допълни Мангъров.

Според него е по-важно да се изследват антителата и да се види колко души са изкарали или не заболяването и въз основа на това да се направят изводи какво ни очаква.

„В момента, като продължаваме да изследваме хората, които отделят вируса, това не ни носи кой знае каква информация“, на мнение е Атанас Мангъров.

„Анализите показват, че това, което се случва сега, се е случвало многократно в миналото – през 2007, 2008 и 2015 г. Нищо особено няма да се случи, няма да бъде Армагедон“, каза той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев