АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪС 122 ГЛАСА ПАРЛАМЕНТЪТ УДЪЛЖИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ДО 13 МАЙ

Народно събрание
03.04.2020 / 21:09

Парламентът удължи извънредното положение на територията на цялата страна до 13 май 2020 г., предаде "Фокус". Предложението бе направено от правителството. По Конституция Народното събрание е органът, който обявява извънредно положение.

Народните представители гласуваха на две групи в пленарната зала и между гласуванията им имаше 30 минути.

"За" предложенията гласуваха 122 народни представители, "против" - 47 и "въздържали се" -7 , с което то бе прието.

Депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" подкрепиха удължаването.

13 народни представители от ДПС гласуваха "за", 4-ма депутати от "Воля" и 3-ма от независимите народни представители също подкрепиха удължаването на извънредното положение.

47 народни представители от ПГ на "БСП за България" гласуваха "против", а 7 се "въздържаха".

От "Обединени патриоти" предлатаха извънредното положение да бъде удължено до 30 април. Подобно предложение имаше и от страна на ПГ на "БСП за България". Пленарната зала отхвърли двете предложения.

Аргументите за искането удължаване от правителството бяха представени от здравния министър Кирил Ананиев.

Депутатите приеха и промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. "За" тях гласуваха 123 народни представители, "против" - 9, "въздържат се" - 46.

Измененията са във връзка с удължаването на извънредното положение до 13 май, което бе разгледано от пленарна зала.

Със законопроекта ще се поясни, че държавните и местните органи, включително и институциите, не спират своята дейност и продължават да работят при спазване на всички законови изисквания и при съобразяване на въведените противоепидемични мерки. Законът дава възможност на органите и институциите да организират гъвкаво своята дейност.

Със законопроекта се предлага актовете, с които министърът на здравеопазването въвежда временни мерки и ограничения във връзка с извънредното положение, да подлежат на предварително изпълнение.

Със законопроекта се предлага да не се спират срокове по Закона за обществените поръчки и концесионни процедури, като откритите производства и процедури да бъдат завършени. Текстовете предвиждат да спрат да текат само давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват права на частноправни субекти.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев