АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: В СЛЕДВАЩИТЕ ДВЕ-ТРИ СЕДМИЦИ ЩЕ Е ПИКЪТ НА COVID-19

Бойко Борисов
03.04.2020 / 11:17

Следващите 2-3 седмици ще е пикът на заразата от коронавирус в България. Това каза на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов. По думите му това е причината да бъде поискано удължаване на извънредното положение до 13 май:

"Три дена подред проф. Мутафчийски да казва, че платото е минало и намаляват болните, рязко ще издърпаме мерките назад, за да минем към план Бе, Це и т.н. Единственото доказано, това, което и съветът (одобри б.р.), безспорно подкрепено от всички, световната практика е, че изолацията трябва да продължи. И затова го правим. По тази точка няма никакъв спор с професорското тяло и с неговия дух. Абсолютно едно и също мнение имаме всички към този момент. По темата тестове - едно и също мнение. PCR е тестът, който е най-надежден, и, когато се казва "липса на ресурс", нямайте предвид пари, защото колкото и пари да струва, ще го купим. Няма го физически в света".

Реваксинирането с противотуберколозната БЦЖ ваксина "е изключително противопоказно в тази ситуация", каза премиерът и призова хората "да не се юрнат сега да изкупуват ваксини и да не правят глупости да се ваксинират". Осигурен е медикаментът "Хлорикин", който се прилага за всички болни, допълни той:

„Днес ще правим извънредно заседание, да приемем точка да можем да платим, защото китайците, откъдето идва, имаше забрана. От други държави, не искам да им казвам имената, продаваха менте и наши съседи, млади колеги, неопитни „цопнаха“.

Притеснен от данните за безработицата

" Е как да не ме притеснява. Аз съм я заварил на 15-16% и я направихме под 4 и знам как се сваля безработица. Как да не ме притеснява. Но към днешна дата, на първо място, ме притеснява здравето. После пари ще намерим, после ще се възстановим. Когато сме здрави и живи, ще се оправим. Затова в момента сме се оградили - бройте колко професори, доктори..."

Борисов допълни, че все още няма достоверни бързи тестове, но такива се очаква да бъдат създадени в близките седмици.

"Неслучайно ние сме поръчали 1 000 000 теста на ЕК, защото знаем, че ще дойде такова време - след платото, в което масово трябва да тестваме хората".

"Не мога да разбера защо се създаде тази тема в обществото като едва ли не противоборство на Щаба и Съвета за тестовете", допълни премиерът и уточни, че до 2-3 седмици се очаква пикът на заболяваемост.

ГЕРБ ще предложи намаляване на заплатите на депутатите

„Възлагаме на парламентарната група на ГЕРБ да внесе проект на решение за замразяване на депутатската заплата. Предложението е да бъдат замразени към нивата от декември 2019 година и заплатите през третото тримесечие на 2019 година, понеже са на ниски нива. Освен това депутатите от ГЕРБ обмислят вариант и за дарение на част от заплатите си - половината, предполагам. Този месец министрите дарихме по 1000 лв от заплатите си. Но следващото заседание ще предложа половината от заплатите си да дарим“, допълни Борисов. Той се обяви против премахване на субсидиите на партиите засега, но допълни:

"Към този момент, когато държавата е във война, когато всеки ресурс се изцежда от нея, се длъжни - сега половината, после ¾, а накрая и без заплати. В рамките на един-два месеца това ще го направим, ако така върви. Дай, Боже, да не е така".

Борисов припомни, че в редица държави носенето на маски е задължително, а на твърдението, че в някои от тях маските се предоставят безплатно, репликира:

"Възложил съм 2 000 000 маски да се произведат и да се дадат без пари, щом това е проблемът - 3 50 лв. И това съм направил. За цигари 3.50 може, за маска - не може, трябва да се подари. Добре!".

„Усещам едно изнервяне в хората. Разбирам ги, с право, но в следващите две-три седмици ще е пикът. Очакваме го. Все е по-тежко става. Все по-тежко ще става. Не само, че не можем да разхлабваме, все по-тежко ще става следващите три седмици“.

Със Съвета вчера много време говорихме. Всяка мисъл в посока "Дайте, ще пуснем младите напред да създадат имунитет", това означава да кажем "тези ще умрат, а другите да живеят". Това означава да го кажеш, с уважение към г-н- Мангъров". Борисов допълни, че всички държави, опитали да изградят колективен имунитет, "се отказаха веднага, когато започнаха да мрат хората".

Засега не се обсъжда затваряне на църквите за Великден.

По-късно днес Борисов ще посети Смолян, където ще покаже как се е реорганизирала индустрията и у нас вече се произвеждат защитни средства - очила и маски от най-висок клас. "Вече по 100 000 на месец ще произвегдаме".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев