АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАНЯ ГРИГОРОВА, КТ "ПОДКРЕПА": ТРЯБВАШЕ НАВРЕМЕ НОВ ДЪЛГ ЗА ПОДПОМАГАНЕ ЗАЕТОСТТА

Ваня Григорова
27.03.2020 / 19:07

Категорично недостатъчна е помощта от държавата, с която се поемат 60 % от заплатите на служителите в няколко сектора. Това каза Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“. Според нея правителството е пропуснало момента, в който да вземе заем от Евросъюза за отрицателни лихви.

Припомняме, че правителството анонсира постановление, според което държавата поема 60 на сто от заплатите в частния сектор за три месеца. Условието е работата на фирмата, която кандидатства за компенсации, да е преустановена за целия период или за част от периода на извънредното положение, но не повече от три месеца. Работодателят е длъжен да изплати пълния размер на заплата по данни за осигурителен доход на своите служители, както и да запази тяхната заетост. Такава помощ могат да получат само фирми, които нямат задължения към държавата.

Малките фирми няма да могат да запазят работната ръка, защото ще трябва да доплатят 40% от заплатите, плюс осигурителните вноски, обясни Григорова. От синдиката са предложили сектори, които да бъдат включени в списъка, за който ще важи мярката. Приета е само обработващата промишленост, не и добивната, химическата, както и производството на електро- и топлоенегрия.

По думите на синдикалния специалист нужните средства могат да бъдат осигурени единствено чрез нов държавен дълг.

Германия, Франция и Италия взимат кредит и за нас може и да няма средства с отрицателна лихва, смята Григорова.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев