АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НСТС БЕЗ СЪГЛАСИЕ ПО МЯРКАТА 60/40, ЩЕ Я ОБСЪЖДА И УТРЕ

 Заседанието на тристранния съвет ще бъде по видеоконферентна връзка, а не както е обикновено в МС.
27.03.2020 / 19:02

На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество синдикатите, работодателите и правителството не постигнаха съгласие по проекта на постановление за компенсиране на фирмите, спрели работа заради обявеното извънредно положение. Заседанието се проведе онлайн.

Синдикатите и работодателите не приемат предложения от правителството проект за компенсиране на работодателите, спрели работа поради обявеното извънредно положение по така наречената "схема 60 на 40", според която държавата ще изплащане 60 процента от заплатите с цел запазване на заетостта.

За целта ще бъдат осигурени 1 милиард лева, които могат да стигнат за 500 000 души за срок от три месеца.

Основните спорове между социалните партньори са по това кои сектори на икономиката да бъдат обхванати от тази мярка.

"Направихме пауза с надеждата и в търсенето на резултат, да се направят допълнителни консултации най-вече от страна на правителството, защото работодатели и синдикати не приемат мярката в този ѝ вид. За да не излъчваме негативни сигнали, поискахме тя да се преработи, за да има в понеделник работеща мярка", каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Според работодателите работещата формула е да има частична подкрепа от държавата за липсващия доход, без да се поставят неизпълними условия на предприятието.

Друг проблем е свързан с това дали изброените икономически дейности по списък да получат антикризисната подкрепа или това да стане на базата на икономически критерии. Васил Велев посочи, че работодателите и синдикатите са на мнение, че това трябва да става според икономически критерии. Например, определен процент на спад на продажбите на предприятията или ако предприятията са минали на непълно работно време и работят три дни вместо пет. Като предложението е от мерките да се ползват всички икономически сектори, а не определени по списък, "защото в него могат да попаднат дружества, които нямат нужда и искат да направят измама и да бъдат изпуснати такива, които имат", допълни Велев.

Проектът предвижда на работодател, който поради извънредното положение, е преустановил работа на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници или служители да се изплащат компенсации с цел запазване на заетостта на работниците и служителите в предприятието. Компенсации се изплащат, когато е преустановена работата за целия период или за част от периода на действие на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, но за не повече от три месеца. Компенсацията е в размер от 60 на сто от осигурителния доход за януари 2020 година за всеки човек, на който ще бъде запазена заетостта за период не по-малък от периода, за който се изплащат компенсациите. Компенсация не се дължи за работниците и служителите, за които работодателите получават финансиране за възнаграждения и осигурителни вноски от държавния бюджет, със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове или други публични средства.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев