АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ ОБВИНИХА КИТАЙ, ЧЕ КРИЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОРОНАВИРУСА

Коронавирус
25.03.2020 / 11:10

Китай укрива информация за коронавируса, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю за вашингтонска радиостанция. Според него Пекин споделя със закъснение данни за COVID-19, което излага на риск живота на хората в световен мащаб, пише "Сега".

„Моето притеснение е, че с това укриване, с тази дезинформация, с която се занимава Китайската комунистическа партия - се пречи на света да се сдобие с информацията, необходима за предотвратяването на по-нататъшното разпространение на заразата или на това текущата ситуация да се повтори“, каза Помпео. Той настоява за за по-голяма прозрачност по отношение на коронавируса.

САЩ също превръщат в основно огнище за разпространението на коронавируса. Заразените там са 54 916, жертвите са 784 души.

- Франция стана петата страна, която преминава прага от 1000 жертви на COVID-19 след Китай, Италия, Иран и Испания, съобщи БГНЕС.

Генералният директор на здравната агенция на страната Жером Саломон съолщи, че само за денонощие има 12% ръст на заболелите, които са вече 22 300. Увеличението на починалите пък е с 28%. Около 2500 души пък са в тежко състояние и се нуждаят от животоподдържащи системи, което е скок от 21%. Иначе Франция в момента разполага с 8000 болнични легла, оборудвани с респиратори.

- Здравните власти в Москва изготвиха наръчник за пациенти с коронавирус. На пациентите се предписват лопинавир и ритонавир в съотношение 400 и 100 милиграма на всеки 12 часа в продължение на две седмици, да пият много течности, а при висока температура трябва да приемат и антипиретици, по-специално парацетамол. За тези, които нямат сериозни симптоми, се предписва самоизолация, се казва в документа. В случай на обостряне на COVID-19 се предлага да се извика лекар.

- Само щатът Ню Йорк пък има нужда от 30 000 респиратора. Това обяви губернаторът Андрю Куомо. Той заяви, че COVID-19 се разпространява там в момента по-бързо от "високоскоростен влак". "Пикът ще е по-висок, отколкото сме мислили, ще настъпи по-бързо, отколкото сме мислили", обясни Куомо и се оплака, че федералното правителство не изпраща достатъчно оборудване за борба с кризата. В Ню Йорк има над 25 000 потвърдени случаи на заразени с вируса и най-малко 210 смъртни случая.

Кметът на Лос Анджелис - Ерик Гарсети, пък съобщи за първи починал тийнейджър от коронавирус в щата, при все, че момчето е било без някакви съпътстващи здравословни проблеми. Към момента се счита, че вирусът не засяга толкова тежко деца и млади хора без хронични заболявания.

- В Южна Корея пък съобщиха за 100 нови случая за последното денонощие, с което броя на заразените достигна 9137 души. От тях има 126 починали.

На фона на тази статистика, Турция евакуира хиляди свои граждани от 7 държави, до които е прекратила полетите. "Завършихме процеса на евакуация на 2721 ученици, които искаха да се върнат в Турция от Великобритания, Ирландия, Швейцария, Полша, Италия, Египет и Турската република Северен Кипър", заяви вицепрезидентът на страната Фуат Октай в "Tуитър".

Всички евакуирани са препратени към общежития в провинции Самсун и Сакария. Там те ще бъдат поставени под карантина за 14 дни.

- Общият брой на заразените с коронавируса по света е 423 142, жертвите са 18 906, а излекуваните -109 145.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев