АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО С ИКОНОМИЧЕСКИ МЕРКИ ЗА 4,5 МЛРД. ЛВ. ЗА БОРБА С КОРОНАВИРУСА

Пари
24.03.2020 / 20:43

България ще въведе пакет от мерки на стойност 4,5 милиарда лева в подкрепа на бизнеса и работните места, засегнати от избухването на коронавирус, заяви премиерът Бойко Борисов.

Правителството ще предостави 500 млн. лв. за покриване на увеличените разходи за Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната и за Министерството на вътрешните работи, посочи премиерът.

За подпомагане на бизнеса и заетостта ще бъда дадени 4,5 млрд. лева под формата на гарантирани кредити от Българската банка за развитие (ББР), която за тази цел ще бъде капитализирана допълнително с 500 млн. лева.

ББР ще гарантира бизнесът да може да взема кредити от търговските банки в размер на 2,5 милиарда лв. "Ние ще гарантираме тези кредити", обясни Борисов.

Ще бъдат заделени 200 млн. лева за гарантиране на безлихвени потребителски кредити от търговските банки в размер до 1500 лв. на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите им правоотношения. Тези потребителски кредите също ще бъдат гарантиран от ББР.

Разходите за изплащане на помощи за запазване работните места в засегнатите от пандемията сектори при схема 60:40 (60% от заплатата ще бъде поета от държавата, а 40% от фирмата, която се ангажира да не уволни съответния служител) вероятно ще надминат 1 млрд. лв., посочи премиерът.

До 30 юни се отлага плащането на корпоративните данъци, което ще струва на държавната хазна още 600 млн. лева. Целта е до този краен срок средствата да останат в хората и бизнеса.

Утре на заседание на Министерски съвет ще бъдат гласувани близо 50 млн. лв. за пенсионерите с по-ниски пенсии, "както правим всеки Великден и всяка Коледа за най-нуждаещите се пенсионери", каза Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев