АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ: ПАРЛАМЕНТЪТ НЯМА КАПАЦИТЕТ ДА ПРАВИ КАЧЕСТВЕНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

Проф. Даниел Вълчев
23.03.2020 / 14:02

"Българският парламент многократно е доказал, че няма капацитет да прави качествено законодателство. В това няма никакво съмнение". Това каза пред БНР юристът и университетски преподавател проф. Даниел Вълчев във връзка с наложеното от президента вето на Закона за извънредното положение.

Той посочи, че по неизвестни причини едва днес е имало достъп до този закон, въпреки че беше приет миналата седмица (в петък, 20 март - бел.ред). Вълчев обясни, че законът трябва да се проучи внимателно, за да се види какви са действителните последици от него. Законът дава допълнителна валидност на това, което министърът на здравеопазването разпореди преди дни, затова законът е с обратна сила, акцентира юристът.

Проф. Вълчев коментира с недоумение защо днес всички народни представители са съгласни с мотивите за ветото на президента, а само преди дни са гласували обратното.

От гледна точка на Конституцията отделни права на гражданите могат да бъдат ограничавани по време на извънредно положение, но да се отнемат всички права - не бива и няма да бъде конституционосъобразно, коментира още юристът.

По думите му не е ясно какви са допусканията на българското правителство по посока на борбата с коронавируса.

"Когато знаем какво правим, обществото по-лесно ще приеме мерките, които налагаме", обясни той.

В предаването "12+3" проф. Вълчев посочи три групи мерки, които се прилагат в различно съчетание, за да справяне на ситуацията на пандемия:

"Първата е социалната изолация - в този смисъл българското правителство направи това достатъчно рано. Той призова, ако иска министър-председателят да наложи още по-строго ограничаване на излизането от вкъщи, да си остане той вкъщи, да даде пример. Второто - правене на масови скринингови тестове. Третото - обгрижване на заболелите". Според Вълчев не е дадена точна информация досега колко апарата за обдишване има в болничните заведения в България. Той допусна, че броят им не е достатъчен и затова усилието е да се ограничи разпространението на заразяването с коронавируса.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев