АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЧЕВА: 1300 БЕЗРАБОТНИ СА СЕ РЕГИСТРИРАЛИ САМО ЗА ДЕН

Деница Сачева
23.03.2020 / 10:38

Деница Сачева съобщи, че се увеличава броят на хората, които се регистрират като безработни. По последни данни от петък по 1300 безработни се регистрират само за този ден.

„Част от бизнесите обаче се трансформират и има и търсене на хора. Имаме готовност да подпомогнем обезщетенията за безработица чрез оперативна програмата за развитие на човешките ресурси“, увери социалният министър.

Тя потвърди мярката, обявена от правителството за изплащане на 60% от заплатата на тези, които временно не работят, но след кризата ще бъдат върнати на работа.

„Ако работодателят не изплаща 40 процента или закрие мястото след този период, той ще връща пари на държавата“, категорична беше тя.

По думите й, има хора, които не могат да изоставят работата си и за тях се обмисля предложение за защитени детски градини. Лекарите ще получат обещаните по 1000 лева, част от средствата за тях се намират вече в сметките на Министерството на здравеопазването, съобщи социалният министър.

„Отделили сме на първо време 20 млн., но имаме готовност да стигне сумата до 60 млн.“, каза Деница Сачева.

„Преди всичко не вреди“ - това е основен принцип в медицината, който трябва да се спазва от всички в тази ситуация". Така социалният министър Деница Сачева коментира в сутрешния блок на бТВ ветото на президента Румен Радев върху Закона за извънредните мерки.

„Можеше да не се губи времето и доверието на българските граждани. Не можем в момента заради политическа спекула да влизаме в по-големи кризи. Ще има още няколко дни забавяне по отношение на сроковете, които хората чакат“, отбеляза социалният министър. Надявам се законът още днес да бъде поправен, каза Сачева.

Според нея в Закона не се ограничава свободата на словото. „Когато говорим за разпространение на невярна информация за лечение, това е опасно за хората. Дори и за президентството се разпространи невярна информация – за заразени служители“, обясни социалният минисътр.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев