АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

19 НОВИ СЛУЧАЯ НА ИНФЕКЦИЯ С КОРОНАВИРУСА, ОБЩИЯТ ИМ БРОЙ ВЕЧЕ Е 190

Проф. Венцислав Мутафчийски
23.03.2020 / 10:31

За последното денонощие в България са установени 19 нови случая на Covid-19 и общият брой на регистрираните случаи у нас вече е 190.

Това каза ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски

Повечето нови случаи са в София, но има и един в Плевен. Изяснява се какви са контактите му и дали има връзка с други заболели.

„Болшинството от случаите мога да кажа, че са в подобряващо се или в стационирано положение. Аз ви съобщих, че във Военномедицинска академия имаме два случая със заплашваща дихателна недостатъчност. Към тази сутрин те са добре, вече не са зависими от кислород, с подобряващи се показатели. В „Пирогов“ остава критично състоянието на двамата пациенти. Вчера приетият пациент е интубиран още на вратата, а другият интубиран пациент, който беше преведен от друга софийска болница, ще се опитат да го екстубират“.

Лекарят с Covid-19 от Велико Търново, специализирал в София, е в болница. Той е от 8-те случая на млади хора до 50 години, чието клинично състояние се е влошило:

"Той е с двустранна бронхопневмония. Историята му е следната - преди да се знае, че е заразен от коронавирус, е бил приет в Инфекциозното отделение с пневмония. Пуснат е за домашно лечение. След като се е потвърдила коронавирусна инфекция, съвпаднала с влошаване на състоянието му, той отново е приет в болница, където на образните изследвания се доказва една доста сериозна интерстициална пневмония".

Заболеваемостта в света нараства и вече има към 340 000 случая на заразяване, допълни той.

България е от първите страни, ограничили достъпа до домовете за възрастни хора

"Първи въведоха такива рестрикции в Канада, преди около две седмици и половина. Ние ги въведохме веднага след това. Заедно с женските консултации и т.н. са спрени посещенията и в болниците, и в домовете за възрастни хора. В Габровския случай, който имахме, беше изключително деликатен моментът дали ще развие коронавирус, защото тя е изписана от болницата и е настанена в такъв дом - за възрастни хора. Засега нямаме разгар на болестта там“, обясни проф. Мутафчийски.

 

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев