АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОВЕЧЕ КОМПЕТЕНТНОСТ, ПО-МАЛКО ДРАМАТУРГИЯ!

Проф. Димитър ИВАНОВ
22.03.2020 / 18:53

Пандемията COVID-19, обхванала голямата част от цивилизования свят – този, който в последните десетилетия претендира за лидерство – е поредно доказателство за липса на ефективно лидерство в Европейския съюз, САЩ и у нас.

Претенциите, че неоконсерватизмът в политиката и неолиберализмът в икономиката, гарнирани умело с мъглявото понятие “евро-атлантически ценности”, са “върхът на човешкия прогрес” и “краят на човешката история” (по Франсис Фукуяма – теза, от която той сам се отказа), не се оправдават. Всяка криза: и финансово-икономическата (2008 г.), и военно-политическата, т. нар. Арабска пролет (2014 г.), и здравната COVID-19 (2020 г.), засилва нерешените социални и морални проблеми на човечеството.

Още повече че и трите кризи сочат към нещо неочаквано, което тепърва ще се осъзнава, анализира и оценява. Най-ярко се проявяват кризисните метастази в най-неолибералните общества, чиито държави и ръководители се оказват неефективни. Те не отговарят на формули за лидерството като “сбор от Идея – Вдъхновение – Импулс” или на изискването, че “лидерство се реализира чрез правене, а не чрез говорене”. Т. е. ефективният лидер е “образован, чувствителен, волеви и морален”, а не “импулсивен самохвално, с двусмислени тези и неясни решения”. За да може в зависимост от развитието на ситуациите винаги да застава зад успеха. Ако изходът е добър – заслугата е на “лидера”, ако е неблагополучен – вината е на екипа му.

Теорията е категорична, че няма универсален лидерски стил – консервативен, либерален или авторитарен – той винаги съдържа елементи и от трите стила, но важни са компетентността, екипът и последователите.

При слаб екип и малобройни последователи не може да се говори за ефективно лидерство.

И още нещо – за решенията в последните дни на парламента, Министерския съвет и Националния щаб. Моля, дръжте се по-скромно и смирено, а не заемайте наполеоновски пози. Нито имате неговите победи, нито ще приемате национална капитулация. И ако може - по-оптимистично!

Обявявайте веднъж на денонощие статистиката около заболяването, и то с вербален позитивизъм. Загрижените физиономии, смачканата фигура, често облечена не по делови маниер, и стряскащите числа не вършат работа на обществото.

Впрочем и на вас също. Когато след два месеца кризата отмине и обществото си върне самочувствието, ще открие с голяма доза изненада, но и с облекчение, че… царят е бил гол!

Проф. Димитър ИВАНОВ

https://glasove.com/categories/novini/news/eto-motivite-za-vetoto-na-prezidenta-radev-vyrhu-zakona-za-izvynrednoto-polozhenie

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев