АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВНАТА КОМИСИЯ ПРИЕ ЗАКОНА ЗА МЕРКИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ

 Заседанието на парламентарната правна комисия преди депутатите на БСП да напуснат.
19.03.2020 / 22:13

След близо осемчасово заседание, прекъсвано три пъти с почивки, правната комисияна Народното събрание прие на второ четене Закона за мерките за извънредното положение. Окончателното му гласуване е точка първа в дневния ред на депутатите утре.

По-рано днес в отсъствието на представители на БСП депутатите от парламентарната правна комисия обсъждаха Закона. Заради многото нови или модифицирани текстове в проекта на ГЕРБ след първото четене заседанието беше прекъсвано три пъти. Объркване какво точно се обсъжда между десетките предложения от вчера до днес стана повод правосъдният министър Данаил Кирилов да поиска двете прекъсвания. Малко след второто, когато чуденето какво се гласува продължи, Филип Попов от БСП обяви:

„Няма да участваме в хаоса, който произвеждат управляващите. Подкрепихме извънредното положение, но не подкрепяме хаоса и неадекватни социални, икономически и политически мерки“.

До 19.00 часа днес депутатите подкрепиха спиране на давностните срокове с чието изтичане се погасяват или прекратяват права, или се пораждат задължения, както и процесуалните срокове по съдебни, арбитражни, изпълнителни производства. Те замразиха сроковете за изпълнение на указания, дадени от административни органи на страни или участници в производството. Решиха, че сроковете, които изтичат по време на извънредното положение, се удължават с месец, считано от датата на отмяната му.

След приключилата около 19.00 часа почивка, този път заради умора, депутатите от правната комисия започнаха обсъждането на социалната част от мерките.

От последния вариант на проектозакона отпадат наказанията за лекари, които отказват да окажат помощ на болен при епидемия. Променят се текстовете, свързани с компенсирането на работниците и служителите при преустановяване на работа. Дава се право на здравния министър да решава със заповеди кои права да ограничава.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев