АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ПРИЗОВА ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ

Кръводаряване
19.03.2020 / 14:10

Министерството на здравеопазването (МЗ) отправя апел към всички, чието здравословно състояние позволява, да помогнат в настоящата ситуация и да дарят кръв, тъй като се отчита спад в броя на кръводарителите. Извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси чрез кръвопреливане или трансплантация.

Всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв, посочват от МЗ. Само в София за периода от 01.03. до 15.03.2020 г. броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души - 1138 души в сравнение със същия период на 2019 г., когато кръводарителите са били 1800.

Екипите в центровете по трансфузионна хематология ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно - и през празничните и почивните дни. Преустановена е единствено дейността на изнесените екипи с оглед въведеното в страната извънредно положение. Създадена е стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства.

От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев