АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА: НОВИЯТ ЗАКОН НАКАЗВА ХОРАТА И ИМ ПРЕХВЪРЛЯ ОТГОВОРНОСТИ, А ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ПОЕМА НИКАКВИ

Корнелия Нинова
18.03.2020 / 19:13

"Ние сме отговорни и виждаме колко е голяма опасността за българите, за икономиката, за социалната и здравната система. В такива моменти проявяваме разум и няма нужда от самоцелно опозиционно поведение. Предложението на Министерския съвет беше за безсрочно извънредно положение, което за нас не беше приемливо – искахме да има срок, а ако трябва след това – да се удължава. Управляващите приеха предложението ни за един месец. Освен това, на Министерския съвет се даваха правомощия, без да бъдат ограничени така, както трябва по Конституция. Нашето предложение беше да ги ограничим съгласно чл. 57, ал. 3 от Конституцията – да не се нарушават онези конституционни права, които са гарантирани на всеки, дори във военно и извънредно положение. Приеха и това наше предложение и така вече решението придоби много плътен и добър вид и го подкрепихме“. Така коментира решението за извънредно положение на Народното събрание председателят на БСП Корнелия Нинова пред БТВ.

„Предложихме няколко конкретни неща – първото, което е прието, е да спрат да текат сроковете по дела. Докато тече извънредното положение, частните събедни изпълнители да не могат да отиват да описват имот, да запорират имущество, заплата и т.н. Предложихме това, защото много хора са затруднени с финансите – предприятия спират работа, а те отиват в неплатен отпуск. Второто наше предложение е за замразяване на битовите плащания – ток, вода, парно. Предложихме за срока на извънредното положение и един месец след това да бъдат замразени, но това не означава, че тези плащания се опрощават. Те се отлагат за времето, през което ще се успокои обстановката, хората ще тръгнат на работа и ще имат средства. Ние искаме през този период на да не им се начисляват лихви – поне с това да не ги обременяваме в този труден момент. Тази мярка работи добре и в Италия, и в Германия, в много европейски държави я приеха. Не разбирам защо според управляващите това е популизъм“, каза още Нинова.

По думите на лидера на БСП в Закона за мерките по време на извънредното положение има добри текстове, но има и текстове, които са абсолютно неприемливи и показват, че дори в този момент, правителството не може да прави политика с грижа за хората. Според нея хората се натоварвани с допълнителни ангажименти, отговорности и наказания, а правителството и държавата не поемат никакъв ангажимент. Тя даде пример с предложението, според което държавата трябва да поеме 60% от заплатите при опасност от уволнение на хора, което според нея е добро, но в закона нямало нито дума за това. „Там е записано, че при неплатени отпуски работодателят, а не държавата, е длъжен да плати 50% от заплатата. Това обещание за поемането на 60% от заплатата от държавата в този закон го няма. Управляващите още обещаха, че ще удължат срока за плащането на битовите сметки с един месец, но също липсва такъв текст. Поредното голо обещание, за което ще чакаме“, коментира Нинова.

Корнелия Нинова подчерта, че в същия този закон ще се наказват медицински лица, които отказват да си изпълняват задълженията – до една година пробация и до 1000 лв. глоба, докато глобата за спекулантите си остава 100 лв.: „Лекарите са най-важните в този момент. Всички им ръкопляскаме и разчитаме те да ни спасяват. Вместо да им се осигурят условия за труд – защитни облекла, инфекциозни отделения – управляващите ги наказват. За сметка на това, за спекулантите няма нито дума. Ние искаме да се увеличат наказанията за спекулантите“.

„Ние предлагаме частните и държавните болници да се приведат в еднакъв режим. В Закона за мерките по време на извънредното положение няма никакъв текст за това. По Конституция частната и държавната собственост са равнопоставени. Защо тогава частните болници в момента не се включват?“, коментира лидерът на българските социалисти. БСП настоява за текст, според който те влизат в еднакъв режим. "Ако частните болници откажат– да им се спрат парите, които получават от Здравната каса", категорична бе тя. „Както е предложено в момента, ако лекар откаже да лекува – пробация и глоба, а ако частна болница откаже – нищо“, добави Нинова.

„Всеки един лев в извънредно положение от българските данъци и европейските средства трябва да се харчи единствено чрез актуализация на Бюджета в Народното събрание, а не еднолично, както досега от премиера Борисов, през прозореца на джипа. Тук такава не се предвижда. Правителството направи едни обещания, които обаче не са подплатени със законодателна рамка“, категорична бе Корнелия Нинова.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев