АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

11 НОВИ СЛУЧАЯ НА ЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУСА, ВЕЧЕ СА 92

Проф. Венцислав Мутафчийски
18.03.2020 / 19:01

11 нови случая на заразени с коронавируса са установени в днешния ден. Броят им вече е 92. Има два нови областни града, които са засегнати - Смолян - един пациент и Велико Търново - също един.

Няма нови случаи в Банско. Влошаване има при 81-годишната пациентка в "Пирогов" и още един пациент.

Пациентът, изолиран в Смолянската болница, е в добро състояние. Върнал се е от Великобритания преди 2 дни.

Пациентът от Велико Търново е в леко състояние и е в Инфекциозната клиника в града.

Това каза ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. проф. Венцислав Мутафчийски и допълни.

204 000 са случаите в света. Смъртните случаи са 8232. Напълно оздравели са 82 866 души.

В Румъния са с 29 повече, в Сърбия - с 11 повече. Гърция все още не е обявила новите си случаи за деня и остава с 387. Турция има 98 случая.

В Австрия са 1400 случая, Великобритания - 1950, а в Германия надхвърлят 10 000 случая, 702 нови. В Испания са 13 000, а 1800 са новите случаи. В Италия - 31 000 болни. Все още не са обявили другите си случаи за деня. Франция е намалила интензитета на тестуване, защото не е обявила някакво голямо покачване на заболяемостта.

Напълно решим проблем, който от щаба ще представят пред МЗ е да се създаде механизъм за дистанционно издаване на документи, от които се нуждаят бъдещите майки, допълни Мутафчийски

Болниците, при положение на карантина, губят плановете си пациенти и това е доста сериозен удар за бюджета им. В момента се мисли върху механизъм, по който да бъдат компенсирани в лечебните заведения, защото там работна заплата за специалистите се сформира на база на посещенията, допълни той.

Какво ще стане със "Софиямед":

Болницата ще заработи нормално, след като приключи дезинфекцията ѝ.

Относно слуховете, че медикаменти от Китай са много ефикасни в борбата с Covid-19, Мутафчийски изтъкна, че данните все още не са потвърдени:

"Трябва да се прецени дали е така и, ако е така, ще направим постъпления да го закупим, но в никакъв случай "на откъслечни съобщения", защото следим и в момента има около 10 препарата, които са набеждават, че са много ефективни при ебола. Разбирате ли, че е много безотговорно да се похарчат толкова много пари, за да се снабдят без доказан ефект и то в момент, в който държавата трябва много неща да се образи да плаща. Може да се даде предписание в тази насока само при сигурни данни".

Парламентът е в особена ситуация и се гласуват закони, които са наистина много важни, подчерта Мутафчийски. Той подчерта, че проверката на депутатите, които влизат в НС, става с термометри, както се прави на летището. Навсякъде има дезинфектанти, а вентилацията в сградата ще бъде изключена:

"Институтът Робърт Кох препоръчва във всички административни сгради и жилищни сгради, където има централна климатизация, тя да бъде изключена. Това е една от загадките в круизния кобар Diamond princess - че най-вероятната причина за такъв широк мащаб от заразявания е заради циркулацията във вентилационната система. Това не е безобидно".

Препоръчва се в магазините да се пазарува с безконтактни карти, защото според някои публикации вирусът живее до 12 часа на различни повърхности, включително банкнотите.

Завърналите се от чужбина сънародници, които нямат личен лекар в България, да се обръщат директно към РЗИ, призова Мутафчийски. Той обясни процедурата и за останалите ни сънародници зад граница:

"Гражданите, които се връщат от чужбина, от така наречените „рискови дестинации“, които са обявени, отиват на 14-дневна карантина, попълват съответния формуляр и се проверяват от органите на реда. При нарушение на карантината, знаете какво следва".

"По време на карантината, ако имат някакви оплаквания, те се обаждат по телефона на личния си лекар. След като се обадят и обяснят състоянието си, лекарят по телефона преценява дали да ги изпрати в болница или не".

Личният лекар въобще не се среща с тези пациенти, подчерта Мутафчийски:

След като личният лекар, по телефона, е преценил, че състоянието на болния отива към среднотежко или към тежко, той се обажда на „Бърза помощ“ или РЗИ, които осигуряват транспорт на пациента в съответната болница. Това е за цялата територия на България.

Причината е, че при личния лекар често ходят хронично болни и възрастни хора и те не трябва да се срещат пациенти, които са заразени с коронавируса, обясни Мутафчийски.

На пациента се извършва преглед в самата болница и се преценява дали да остане на лечение или не, дали да бъде тестван, или не. Когато е тестван, при положителните, се развиват няколко сценария. Първият е лечение вкъщи, защото е в леко или средно тежко състояние. Ако е в по-тежко състояние, се приема в болница. Сценарий 3 - дори и със средно тежко състояние, възрастен пациент със придружаващи заболявания се приема в болница.

Около 4/5 от българите зад граница, които се прибират не живеят у нас от години и не са здравно осигурени

"Тука възниква другият въпрос - как ще се извърши заплащането на тяхното лечение в болницата. Предлагаме на министъра на здравеопазването временно да им даде права, за да могат да се обезщетят болниците".

За границите.

Големите ГКПП-та са оборудвани с термокамери, малките се затварят.

За тестването

„Лабораториите имат определен капацитет. Неслучайно в много държави вече, Франция категорично, не тестват своите пациенти, извън тези, които са постъпили за болнично лечение. Ние правим тестове на пациентите, които са в болница, независимо дали в инфекциозна или не, включително и в реанимационните отделения и в интензивните отделения, в които има болни с дихателна недостатъчност, двустранна бронхопневмония. При положителен тест, той се препотвърждава в Националната лаборатория. За ВМА вече сме сверили лабораторията в достатъчно добра достоверност и не препотвърждаваме нашите резултати. За останалите лаборатории все още съществува режим на потвърждаване в Националната лаборатория.

За разясняване на опасностите сред ромското население са мобилизирани 200 медиатори.

На сутрешния брифинг бяха потвърдени 81 случая, колкото бяха и снощи.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев